Teknoloji

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda uzay enkazı paniği

uluslararası uzay istasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonu, geçtiğimiz gece bir uzay enkazının oldukça yakınından geçmek zorunda kaldı. Bu geçiş sırasında istasyonda görev yapan astronotlar da güvenlik nedeniyle korunaklı alanlara sığındı.

Associated Press’in haberine göre, ABD Uzay Komutanlığı uzay enkazını erken saatlerden itibaren takibe aldı. İstasyonun neredeyse 90 dakikada bir enkaz alanının yakınından geçmesi nedeniyle mürettebat gün boyunca istasyonun bazı parçalarını sıklıkla kapatıp açmak zorunda kaldı. İstasyonda bulunan dört Amerikan, bir Alman ve iki Rus astronotun önümüzdeki birkaç gün daha alarm vaziyetinde beklemek zorunda olduğu belirtildi.

Amerikan astronot Mark Vande Hei, yaşadıklarını NASA’nın görev kontrol merkezine şu sözlerle anlattı: “Çılgın ancak iyi koordine edilmiş bu gün için hepinize teşekkürler. Bize verdiğiniz bu durumsal farkındalığı takdir ediyoruz. Bu mürettebat olarak kaynaşmak ve uzaydaki ilk iş gününe başlamak için müthiş bir yoldu.”

Mürettebattaki astronotlardan dört tanesi, istasyona geçtiğimiz hafta SpaceX Crew-3 göreviyle gelmişti.

Uzay enkazına neyin neden olduğu konusunda NASA’dan ilk etapta bir açıklama gelmedi. Daha sonrasında ise ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın kendi uydularından birini parçaladığı ve uzaya 1500’den fazla enkaz dağılmasına neden olan füze testini kınadı. Bakanlık sözcüsü Ned Price, Rusya’nın sorumsuz davranışının hem Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki mürettebatı hem de diğer uzay uçuşlarını tehlikeye attığını belirtti.

NASA da daha sonra konuyla ilgili olarak tepe yöneticisi Bill Nelson’un imzasını taşıyan bir açıklama yayınladı. Açıklamada Rusya’nın Anti Uydu Testi’nin Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatını tehlikeye attığı bir kez daha belirtildi. Kendisinin de ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken gibi çok öfkeli olduğunu söyleyen Nelson, Rusya’nın sadece Amerikan astronotlarının değil, kendi kozmonotlarının da hayatını tehlikeye olduğunu dile getirdi.

Nelson, tüm ülkelerin uzayda bilinçli şekilde enkaz oluşturulmasını engelleme, güvenli ve sürdürülebilir bir uzay ortamı oluşturma sorumluluğunun olduğunu vurguladı. Nelson, NASA olarak uzay enkazını izlemeye ve Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatının güvenliğini sağlamak adına gerekli adımları atmaya sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER