Teknoloji

ABD ve İngiltere Ukrayna siber saldırılarından Rusya’yı sorumlu tutuyor

siber saldırı

Ocak ayında Ukrayna’nın devlet kurumları ve büyük bankalarının web sitelerini devre dışı bırakan siber saldırılardan, Beyaz Saray’a göre, Rusya sorumlu. Yönetimin ulusal güvenlik danışman yardımcısı Anne Neuberger, Amerikan devletinin Rusya Baş İstihbarat Dairesi, diğer bir deyişle GRU’yu, bilgisayar korsanlarına bağlayan teknik bilgilere sahip olduğunu söyledi. Neuberger, “GRU altyapısının Ukrayna merkezli IP adreslerine ve etki alanlarına yüksek hacimli iletişim aktardığı görüldü.” sözlerine eklemede bulundu.

AP ve Reuters haber ajanslarına göre, İngiltere de olayı açık bir şekilde Rusya’ya bağladı ve ülkenin GRU askeri istihbarat teşkilatının neredeyse kesinlikle işin içinde olduğunu söyledi. Saldırılar, hedeflenen Ukrayna web sitelerini çökertmeyi başarırken Neuberger, ülke yetkililerinin onları hızla güvence altına alıp yeniden kurmaları sayesinde saldırının “sınırlı bir etkiyle” sonuçlandığını dile getirdi.

Saldırıdan etkilenen web siteleri arasında Ukrayna savunma ve dışişleri bakanlıkları da vardı. Korsanlar tarafından Ukraynaca, Rusça ve Lehçe olarak bırakılan bir mesaj şu şekilde tercüme ediliyordu: “Ukraynalılar! Tüm kişisel verileriniz kamu ağına yüklendi. Tüm veriler bilgisayardaki yok edilirse, onları kurtarmak imkansızdır.” Mesaj ayrıca “tarihi topraklara” atıfta bulundu ve Ukrayna haritasının ve bayrağının üstü çizili versiyonlarını gösteriyordu.

Ukrayna Enformasyon Bakanlığı o zamanlar, Rusya’nın saldırıları gerçekleştirdiğine dair erken belirtiler olduğunu söylemişti. Buna ek olarak, Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanlığı, Ukraynalı aşırı milliyetçi gruplara yapılan göndermelerin yalnızca Rusların ayak izlerini gizleme girişimi olduğunu ileri sürdü.

Neuberger, Beyaz Saray’ın kamuoyu önünde Kremlin’i işaret ettiğini, çünkü “küresel toplumun kötü niyetli siber faaliyetlere karşı ışık tutmaya ve aktörleri her türlü yıkıcı veya yıkıcı siber faaliyetten sorumlu tutmaya hazır olması gerektiğini söyledi. Saldırıların sınırlı bir etkisi olmasına rağmen Beyaz Saray, Rusya’nın gelecekte daha yıkıcı faaliyetlerde bulunabileceğine ve ardından Ukrayna’yı işgal edebileceğine inanıyor. ABD Başkanı Biden cuma günü ABD’nin Rusya’dan Vladimir Putin’in önümüzdeki günlerde Ukrayna’yı işgal etme kararı aldığını gösteren istihbarat elde ettiğini duyurdu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER