Teknoloji

Ukrayna yeni siber saldırılarla karşı karşıya

ukrayna rusya

Ukrayna ve Rusya arasındaki yüksek tansiyonun bir savaşa sebep olup olmayacağı tüm dünya tarafından merakla izleniyor. Rus işgali korkusunu yaşayan Ukrayna, bir taraftan da yeni bir siber saldırı dalgasıyla karşı karşıya.

Gizmodo’nun haberine göre, Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın ve devlet kontrolündeki Oshchadbank ve Privatbank isimli bankaların sistemlerine DoS saldırıları gerçekleştirildi. Ukrayna ordusunun internet sitesine de bir saldırı düzenlenmiş gibi görünüyor. BuzzFeed muhabiri Christopher Miller’ın paylaşımına göre, yapılan saldırılar nedeniyle ATM’lerden para çekmek gibi bankacılık işlemlerinde sıkıntı yaşanıyor.

Söz konusu saldırılarla Rusya arasında direkt bir bağ kurmak mümkün değil. Ancak Ukrayna, bundan yaklaşık 1 ay önce ondan fazla devlet kurumuna ait internet sitelerine düzenlenen siber saldırılardan Rusya’yı sorumlu tutmuştu.

Siber saldırganların zararlı yazılımları fidye yazılımları altına gizleyerek ciddi bir hasara yol açtığı söyleniyor. Rusya daha önce Avrupa Birliği ve ABD tarafından da siber saldırı gerçekleştirmekle suçlanmış; bu iddialar, tahmin edilebileceği üzere yalanlanmıştı.

Rusya’nın bu siber saldırıları Ukrayna’ya fiziki saldırı düzenlemeden önce ülkede karışıklık yaratmak adına kullanması ihtimalinden endişe duyuluyor. Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğin seyrine bağlı olarak benzer saldırı haberlerinin gelmesi sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER