Teknoloji

Ukrayna resmi internet sitelerine yapılan siber saldırılardan Rusya’yı sorumlu tutuyor

ukrayna

Ukrayna, onlarca devlet kurumuna ait internet sitesine düzenlenen siber saldırılardan Rusya’yı sorumlu tutuyor. The Guardian’ın haberine göre, ülkenin dijital dönüşüm bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya’nın “hibrit bir savaş” yürüttüğü belirtildi. Rusya’nın iki ülke arasındaki gergin ilişkileri daha da germeye çalıştığını iddia eden bakanlık, hükümete olan güvenin sarsılmasının amaçlandığını öne sürdü.

Ukraynalı yetkililer saldırıların arkasında Rusya’nın olduğunu gösteren net bir kanıt paylaşmadı. Ancak Microsoft tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, Ukrayna’nın maruz kaldığı saldırıların arkasında bir devletin olduğuna işaret ediyor.

Microsoft’un Tehdit İstihbarat Merkezi, saldırılarda kullanılan kodun tamamen yıkıcı bir zararlı yazılım olduğunu ve fidye yazılımı olarak gizlendiğini belirtti. Fidye notunun, Bitcoin cüzdanının ve şifrelenmiş mesaj belirtecinin bulunduğu kodda, bir kurtarma mekanizması mevcut değil. Master Boot kaydını silen kod, dosyaları bozan zararlı yazılımı indiriyor. Saldırının tüm hedeflerinin Ukrayna’da olması da Rus etkisi ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Rusya siber saldırıyla ilgisinin olduğu iddiasını tahmin edilebileceği gibi reddediyor. Başkan Vladimir Putin’in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’nın kötü havadan bile Rusya’yı sorumlu tuttuğu belirtildi. Rusya uzun süredir Ukrayna dışında ABD ve Avrupa ülkelerine yönelik siber saldırılar düzenlemekle de suçlanıyor.

İLGİLİ HABERLER