Manşetler

Üç boyutlu yazıcının inşa ettiği ev iPhone’dan daha ucuza mal oluyor – Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İtalyan üç boyutlu yazıcı şirketi WASP (World’s Advanced Saving Project), üç boyutlu yazdırma teknolojisini inşaat sektöründe kullanarak ucuz evler oluşturmayı hedefliyor.

Girişim, Gaia olarak adlandırılan bir baraka yapısının üç boyutlu çıktısını almayı başardı. Şirket bunun için 3D baskılı beton ve çamur bazlı özel bir malzeme kullandı. Tabii ki, devasa, vinç temelli 3D yazıcısı da kullanıldı. Tüm bunların maliyetinin ise 1000 dolar civarında olduğu belirtiliyor.

WASP’ın CEO’su Massimo Moretti’nin Digital Trends’e verdiği demece göre, kullanılan özel malzeme kil, pirinç samanı ve pirinç kabuğundan oluşuyor. Doğal fiberler sayesinde kuru karışımın çekilmesi azaltılıyor ve katmanlı duvara mekanik sağlamlık kazandırılıyor. Islak elek değirmeninin kullanılması sayesinde de ham karışım ilginç bir homojen plastisite kazanıyor, bu da baskılı yüzeye iyi bir çözünürlük kazandırıyor.

Kil ve pirinç bazlı materyale ek olarak, temel oluşumu için beton da kullanılıyor. Çatı ise keresteden yapılıyor. Yaklaşık 20 metrekarelik yapının tamamlanması 10 gün sürüyor. Buna ek olarak iç tasarım için de ek zaman gerekiyor. Ayrıca ticari yapılar için toplam maliyetin 1000 dolarlık fiyatın çok da üstüne çıkabileceği söyleniyor. Söz konusu fiyat sadece ana yapının inşasını kapsıyor, işçiliği içermiyor.

Görsel: Digital Trends

Moretti, Gaia’nın azaltılmış maliyetlere bir örnek teşkil ettiğine dikkat çekiyor. WASP’a göre, Gaia herhangi bir ısıtma veya klima sistemine ihtiyaç duymuyor. İçerideki sıcaklık, yılın hangi zamanı olursa olsun tutarlı sıcaklık seviyelerinde tutulabiliyor. Moretti, şu anda şirketin inşaat pazarına girmek için her ihtimali değerlendirdiğini söylüyor. En güvenilir stratejinin yapı hizmetleri olacağını, ekiplerinin duvar imalatı içinde bulunduğunu dile getiriyor.

WASP bu alanda çalışan tek şirket değil. Estonya’nın Tartu Üniversitesi ve Estonyalı Yaşam Bilimleri Üniversitesi’nden bilim insanları da üç boyutlu yazıcıdan çıkarılabilir, beton tarzı inşaat malzemeleri geliştirmek için çalışıyor. Onlar malzeme tarafında öğütülmüş turba yosunu, bitümlü şist külü ve silis nanopartikülleri bazlı malzemeyi tercih ediyor. Gaia gibi, bu materyal de yeni evlerin inşasında maliyetleri büyük oranda düşürmeyi vadediyor.

Dünyanın giderek daha da artan nüfusunun barınma ihtiyaçlarını karşılamak için daha hızlı ve ucuz evler inşa etmeye ihtiyaç var. Bu amaçla yapılan çalışmaların sonuçları gelecek için umut verici görünüyor.

İLGİLİ HABERLER