Teknoloji

Ubuntu Touch Ön İzlemesi perşembe günü Nexus tabletler için yayınlanacak

Geçtiğimiz ay akıllı telefonlar için işletim sistemini duyuran Canonical tablet uyumlu yeni Ubuntu arayüzünü de resmen duyurdu. Tıpkı telefon deneyiminde olduğu gibi, Ubuntu’nun tablete uyumlu hale getirilmiş versiyonunda da dolaşım kenar hareketlerinin üstüne kurulmuş durumda. Ubuntu’nun akıllı telefon ve tablet versiyonlarının genel deneyim anlamında da birbirinden pek farklı olmadığı dikkat çekiyor. Aramalar, uygulamalar ve içerik için kullanılan evrensel hub ve bildirim merkezi gibi ögeler her iki versiyonda da aynı. Ubuntu Touch’ta da kullanıcıların fiziki butonları kullanmalarına gerek yok.

ubuntu-tablet-200213

Ubuntu’nun akıllı telefon ve tablet versiyonlarının arasındaki benzerlikler sadece bunlarla sınırlı değil. İki sürümde de ARM ve x86 atom yongalar için optimize edilmiş kullanıcı arayüzü bulunuyor. Canonical’a göre bu kullanıcı arayüzü ”gerçek cihaz kavuşması”nı sağlamak için biçilmiş kaftan. Bu arayüz sayesinde Ubuntu işletim sistemli akıllı telefon ya da tabletini televizyona bağlayan kullanıcılar PC veya TV için özel hazırlanmış Ubuntu uygulamalarına erişebilecekler.

Ubuntu Touch Ubuntu’nun masaüstü versiyonuyla çok sayıda ortak kod paylaşsa da tabletler için işletim sistemine eklenen çoklu görev modu Windows 8’in Canonical’ı etkilediğini gösteriyor. ”Yan Sahne” sayesinde kullanıcıların uygulamaları bir pencere içinde telefon modunda çalıştırılmasına izin veriliyor. Bu da akıllara Windows 8’de bulunan Snap View özelliğini getiriyor. Tabletlerde geçtiğimiz yıl tanıtılan HUD arayüzü sayesinde sesli kontrol özelliği de bulunacak.

Tıpkı telefon versiyonunda olduğu gibi, Canonical tablet versiyonunda da donanım ortağı ya da cihazlar konusunda bir açıklama yapmadı. Şirketten verilen tek bilgi tablet deneyiminin gelecek yıl yayınlanacak olan Ubuntu 14.04’e tamamen entegre edileceği oldu. Ubuntu Touch ön izlemesiyse perşembe günü Ubuntu’nun geliştirici sitesinde yayınlanacak ve Google Nexus 7 ile Nexus 10’a yüklenebilecek.

İlgili >> Ubuntu

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER