Teknoloji

Ubuntu telefonlar 2014’ten önce satışa çıkmayabilir

Bu ayın ilk günlerinde The Wall Street Journal tarafından yayınlann bir haberde Ubuntu işletim sistemli telefonların sevkiyatına 2013’ün ekim ayında başlanacağı belirtilmişti. Ancak Ubuntu’nun başındaki isim Mark Shuttleworth’e göre bu haber doğru değil. İşletim sisteminin akıllı telefonlara uyumlu versiyonunun ekim ayı itibariyle büyük ölçüde hazır hale geleceğini söyleyen Shuttleworth, buna rağmen Ubuntu telefon sevkiyatlarının 2014’ten önce başlamasının pek olası olmadığını ifade etti. Shuttleworth bu duruma gerekçe olarak işletim sisteminin şebeke testleri için birkaç aya daha ihtiyacı olmasını gösterdi.

ubuntu-os-arayuz-070213

Shuttleworth Ubuntu’nun tablet uyumlu versiyonunun duyurulmasının ardından yaptığı açıklamalarda ilgi çekici başka noktalara da değindi. Şirketin Ubuntu işletim sistemli iki cihaz için bir üreticiyle yakın çalışmalar yaptığını söyleyen Shuttleworth, bu cihazlardan birinin giriş seviyesi diğerininse üst sınıf olacağını belirtti. Shuttleworth bu cihazların mobil operatörler tarafından markalandırılmasının da ihtimal dahilinde olduğunu ifade etti. Ubuntu’nun bir mobil işletim sistemi olarak gelir elde edip edemeyeceğine ilişkin soruları da yanıtlayan Shuttleworth, asıl hedeflerinin Ubuntu’yu insanların talep ettikleri bir olgu haline dönüştürmek olduğunu dile getirdi. Shuttleworth bu noktada işletim sisteminin açık kaynaklı olduğunu hatırlattı ve bundan dolayı işletim sistemi üzerindeki asıl kontrolün üretim ortaklarında olabileceğini sözlerine ekledi.

Kontrolün üreticilerde olması nedeniyle her cihazda farklı bir kullanıcı deneyiminin yaşanması özellikle Android işletim sisteminde sıklıkla karşılaşılan bir durum. ”Parçalanma” adıyla anılan bu olay Shuttleworth’ü pek de endişelendirmişe benzemiyor. Shuttleworth ne operatörlerin ne de üreticilerin bu durumu başka işletim sistemlerinde tekrarlama gibi bir isteği olduğunu düşünmediğini belirtti ve insanların parçalanmanın kimseye yardımcı olmadığının farkına vardığını sözlerine ekledi.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER