Teknoloji

Ubuntu 12.04 ile gelecek HUD en sonunda geleneksel menünün yerini almayı hedefliyor – Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Ubuntu Project kurucusu Mark Shuttleworth, Linux tabanlı işletim sisteminin kullanıcı arayüzü için devrim niteliğinde bir yeniliği tanıttı. Nisan ayında yayınlanacak Ubuntu 12.04 sürümüyle birlikte gelecek ve HUD (Head’s Up Display) olarak adlandırılan bu yeni özellik LaunchBar Mac veya Alfred gibi sistem genelinde arama yapma imkânı sunan sistemlere benzer şekilde çalışıyor.

Kullanıcı ekranın sol üst köşesinden aşağı doğru inen arama çubuğuna yapmak istediği işlev veya ulaşmak istediği içerikle ilgili anahtar terim yazmaya başladığında tavsiyeler aşağı açılan bir menüde listeleniyor. Örneğin, kullanıcı HUD’yi açıp “D” harfi yazdığında karşısına “Edit > Delete” veya “File > Open > DVD_ cover_300DPI” gibi komut sonuçları çıkıyor. Sistem, kullanıcıların menüler arasındaki gezinirken kaybettiği zamanı onlara kazandırma amacı taşıyor. HUD sayesinde kullanıcı bilgisayarın içinde neyin nerde olduğunu aramak gibi bir zahmetten kurtulabilir.

HUD’un nasıl çalıştığını gösteren bir tanıtım videosu aşağıda yer alıyor. Arama motoru hızlı bir şekilde çalışıyor ve kullanıcı anahtar kelimesini yazmaya başladıktan hemen sonra sonuçları listelemeye başlıyor. İşleri kolaylaştıran bu yeniliğe rağmen geleneklerinden vazgeçmek istemeyenler için geleneksel menü de panelde varlığını korumaya devam ediyor. HUD herhangi bir standart Ubuntu yazılımı ile çalışabiliyor ve evrensel menü desteğini de barındırıyor. Nihai hedef tüm Unity uygulamaları içindeki menüyü HUD’nin işleviyle değiştirmek. Shuttleworth HUD’de bir sonraki adımın entere ses desteği, dokunma ve hareket tabanlı kontrol desteğinin olacağını belirtti.

Video: Ubuntu HUD

İlgili – Mark Shuttleworth

İLGİLİ HABERLER