Ulaşım

Uber 57 milyon kullanıcıyı etkileyen veri ihlâlinin üzerini örtmüş

uberUber’in yeni CEO’su Dara Khosrowshahi’ye eski CEO Travis Kalanick’ten bir skandal daha miras kaldı. Şirket tarafından Bloomberg’e yapılan açıklamada, geçtiğimiz yılın ekim ayında 57 milyon kullanıcıyı etkileyen bir veri ihlâlinin daha üzerinin örtüldüğü belirtildi.

Söz konusu ihlâlin hem müşterileri hem de sürücüleri etkilediği ifade edildi. Veri ihlâliyle birlikte sürücü ve yolcuların isimlerinin, adreslerinin ve telefon numaralarının bilgisayar korsanlarının eline geçtiği belirtildi. Şirketin ise bu durumu resmi makamlara ve kullanıcılarına duyurmak yerine siber korsanlara verileri silmeleri için 100 bin dolar ödeyerek olayın üzerini örtmeyi seçtiği ortaya çıktı.

Uber tarafından yapılan açıklamada söz konusu verilerin kötüye kullanımına dair bir kanıta rastlanmadığı ifade edildi. Ancak yeni CEO Khosrowshahi, şirketinin geçmiş davranışlarını savunmuyor. Bunun için bahane üretmeyeceklerini belirten Khosrowshahi, şirketin güvenlik şefi Joe Sullivan ve kıdemli avukat Craig Clark ile yollarını ayırdı. Sullivan ve Clark’ın şirketle ilişkisi, olayların üzerini örtmedeki rolleri nedeniyle kesildi.

Şirket güvenlik sürecini yeniden yapılandırmak adına Ulusal Terörle Mücadele Merkezi direktörü Matt Olsen’den yardım alacak. Buna ek olarak, ihlâlden etkilenen 57 milyon hesap da olası sahtekarlıklara karşı inceleme altına alınacak. Şirket, sürücülerinin kimliğinin korunması konusunda da ekstra koruma sağlayacak.

Uber CEO’su Khosrowshahi’nin işi kolay değil

Uber CEO’su Dara Khosrowshahi, göreve geldiğinde şirketin “zehirli kurumsal kültürü”nü temizlemenin hedeflerinden biri olduğunu söylemişti. Ancak son yaşananlar, Khosrowshahi’nin işinin çok da kolay olmadığını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER