Ulaşım

Uber uçan taksi projesi için seçtiği beş üreticiyi açıkladı

uber ucan taksiUber uçan taksi hayalini gerçeğe dönüştürmek için sıkı bir çaba sarfediyor. Bu amaç doğrultusunda ABD’nin Los Angeles şehrinde ikinci kez “Elevate” adını verdiği konferansı düzenleyen şirket, önümüzdeki 10 yıllık dönemde drone-helikopter melezi araçlarla göklerde yolcu taşımayı hedefliyor. Uber bu hayalin gerçeğe dönüşmesi için birlikte çalışacağı beş şirketi açıkladı.

Embraer

Brezilyalı havacılık şirketi Embraer’in 48 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Bu da şirketi Uber’in projesindeki en deneyimli bileşenlerden biri hâline getiriyor. Dünya genelinde 19 bin çalışanı bulunan ve yıllık geliri 5.8 milyar dolara ulaşan Embraer; ticari, askeri ve zirai uçaklar üretiyor. Uçan taksiler ve elektrikli hava araçları ise şirket için yeni bir sınav olacak gibi görünüyor. Embraer CEO’su Paulo Cesar Silva da uçan taksilerin müthiş bir konsept ancak aynı zamanda da büyük bir meydan okuma olduğunu belirtiyor.

Aurora Flight Sciences

Otonom havacılık sistemleri konusunda uzmanlaşan Aurora Flight Sciences, geçtiğimiz yıl Boeing tarafından satın alınmıştı. 1989’daki kuruluşundan bu yana pilotsuz 30 uçuş gerçekleştiren şirket, sadece bir tabletle kontrol edilen bir helikopter geliştirmeyi de başardı.

Uber’in konferansında konuşan Aurora Flight Sciences CEO’su John Langford, otonom teknolojilerle havacılık sektöründeki dönüşümün hızlanacağını belirtti.

Karem

“Butterfly” (Kelebek) adını taşıyan bir konsept geliştiren Karem, kanatlarında ve kuyruk kısmında toplam 4 kuyruk bulunan bir hava aracı tasarladı. Daha sessiz çalışması ve daha az enerji tüketmesi, Karem’in drone konseptinin en dikkat çekici noktaları olarak öne çıkarken, şirket hâli hazırda konseptin tam ölçekli bir modelini hazırlamak için mesai harcıyor.

Bell

Bell Helicopter olan adını geçtiğimiz şubat ayında Bell olarak değiştiren şirket, kendisini bir dikey uçuş şirketi olarak yeniden konumlamayı amaçlıyor. Şirketin mevcut gelirlerinin büyük kısmı ticari ve askeri helikopter üretiminden geliyor.

Uçan taksi kabin konseptini CES 2018’de sergileyen Bell, Uber’in etkinliğinde de katılımcılara kabini sanal gerçeklikle deneyimleme fırsatı sundu.

Pipistrel Vertical Solutions

Daha önceki adı Pipistrel Aircraft olan şirket, yeni ismini Uber uçan taksi etkinliğinde duyurdu. Slovenya merkezli Pipistrel Vertical Solutions, hâli hazırda satın alınabilen küçük ve elektrikli araçlar üretiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER