Ulaşım

Uber uçan taksi araştırmaları için Paris’te bir merkez açıyor

uber ucan taksiUber uçan taksi planları konusunda oldukça ciddi ve iddialı görünüyor. Ancak bu uçan taksileri üretmek ve şehirlerin üzerinde uçmaya hazır hâle getirmek, şirketin bugüne kadarki en zorlu görevi olacak gibi görünüyor.

Uber, “Elevate” adını verdiği bu programda hız kazanmak için Fransa’nın başkenti Paris’te özel bir merkez açacağını açıkladı. Söz konusu tesis, Gelişmiş Teknolojiler Merkezi (ATCP) adını taşıyacak. Şirket uçan taksi servisi için gerekli yapay zekâ algoritmalarını, hava trafiği kontrolünü ve diğer teknolojileri geliştirmek için 5 yılda 20 milyon avro harcayacak.

Uber yeni araştırma merkezinin kapılarını önümüzdeki sonbahar itibarıyla açmaya hazırlanıyor. Şirket bu tesiste görev yapacak mühendislerin, yapay zekâ uzmanlarının ve bilgisayar görüşü uzmanlarının işe alımına şimdiden başladı.

Uber’den yapılan açıklamada merkezde üzerinde çalışılacak ilk projeler hakkında bilgi verildi. Buna göre; özdevinimli öğrenme tabanlı ulaşım talep modeli oluşturma, düşük yükseklik ve yüksek yoğunlukta hava trafiği yönetimi simülasyonları, inovatif hava taşımacılığı çözümlerinin Avrupa havacılık kurallarına entegrasyonu ve hem havada hem de yerde elektrikli ulaşım araçlarını destekleyecek altyapının oluşturulması, Uber’in öncelikleri arasında bulunuyor.

Fransa yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önderliğinde hızla bir “özdevinimli öğrenme” merkezine dönüşüyor. Google da 2018’in başlarında ülkede bir derin öğrenme merkezi açacağını duyurmuştu. Facebook da ülkedeki yapay zekâ ekibini iki katına çıkarmaya hazırlanıyor.

Pek çok teknoloji devinin Fransa’yı tercih etmesinin altındaki öncelikli sebep ise eğitimli iş gücüne ulaşma imkanı. Okullarında hâli hazırda yapay zekâ eğitimi veren Fransa, önümüzdeki dönemde tamamen yapay zekâ eğitimine özgü programlar oluşturmayı planlıyor.

Uber uçan taksi çalışmalarında merkez üssü olarak Fransa’yı seçse de, şirketin ülkedeki geçmişinin çok pürüzsüz olduğunu söylemek mümkün değil. Uber, 2015’te ülkedeki yoğun tepkiler nedeniyle UberPop’un faaliyetlerini sonlandırma kararı almıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER