Ulaşım

Uber sürücüsüz otomobil filosu için Volvo’dan 24 bin araç alacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

uber surucusuz otomobilUber sürücüsüz otomobil filosu için Volvo’dan tam 24 bin otomobil satın alacak. Bloomberg’de yer alan habere göre, bu araçların tamamı XC90 adını taşıyan SUV modelden oluşacak. Yurt dışında 45 bin 750 dolar karşılığında satılan araçların teslimatı 2019 ila 2021 yılları arasında gerçekleştirilecek.

Volvo’dan yapılan açıklamaya göre; otomobilin baz versiyonunda bulunan otonom sürüş teknolojisi, Uber’in kendi otomasyon özelliklerini araca yerleştirmesini mümkün kılacak. Uber’in otomotiv işbirliklerinden sorumlu yöneticisi Jeff Miller ise yeni anlaşmayla sürücüsüz otomobillerin geniş ölçekli üretimine destek olduklarını belirtti.

Uber’e teslim edilecek XC90’ların geliştirme sürecinde Volvo ve Uber mühendislerinin birlikte çalıştığı ifade edildi. Uber daha önce de Pittsburgh’ta yaptığı test çalışmaları esnasında sürücüsüz Volvo XC90’ları kullanmıştı. İki şirket arasındaki stratejik ortaklığın temeli 2016’nın ağustos ayına dayanırken, Uber’in elinde sürücüsüz Ford Fusion’lardan oluşan küçük bir filo da bulunuyor.

Volvo ise tamamen otonom ilk aracını 2021 itibarıyla hazır hâle getirmeyi planlıyor. Şirket söz konusu aracın geliştirme çalışmalarında da XC90’dan yararlanıyor. Volvo’nun başkanı ve CEO’su Hakan Samuelsson, otomotiv endüstrisinin teknoloji tarafından sarsıldığını ve Volvo olarak bu sarsılmanın bir parçası olmayı seçtiklerini dile getirdi. Samuelsson, tüm dünyada Uber ve türevi servislerin tercihi olmayı istediklerini sözlerine ekledi.

Uber sürücüsüz otomobil çalışmalarında sorunlarla karşılaşmıştı

Uber sürücüsüz otomobil geliştirme çalışmalarında bazı sorunlarla karşı karşıya kalmıştı. Şirketin Arizona’da test ettiği sürücüsüz otomobillerinden biri mart ayında ciddi bir kazaya karışmıştı. Geçtiğimiz yılın aralık ayında San Francisco’da yolcu taşımak için sürücüsüz otomobiller kullanmaya başlayan Uber, 16 araçlık filosunun lisansı olmadığı için bunu durdurmak zorunda kalmıştı. Ortaya çıkan e-postalar şirketin bu konudaki uyarıları görmezden geldiğini göstermişti. Uber sürücüsüz otomobil teknolojisi konusunda Alphabet’in çatısı altındaki Waymo ile de mahkemelik olmuştu.

İLGİLİ HABERLER