ManşetlerUlaşım

Uber ölümlü kazanın ardından sürücüsüz otomobil testlerini askıya aldı

uber surucusuz araç otomobil

Uber’in sürücüsüz otomobil testleri, ABD’nin Arizona eyaletinde bulunan Tempe şehrinde meydana gelen ölümlü trafik kazası nedeniyle askıya alındı.

Geçtiğimiz pazar gecesi, yerel saatle 10’da, otonom modda bulunan bir sürücüsüz Uber otomobili, kaldırımın dışında yürüyen bir yayaya çarptı. Kaza sırasında otomobilin sürücü koltuğunda bir sürücü oturuyordu, ancak kontrol kendisinde değildi.

Uber’in sürücüsüz otomobilinin çarptığı kadın yakındaki bir hastaneye kaldırıldı. Ancak ağır yaralı durumdaydı ve ne yazık ki, kurtarılamadı.

Uber bu olayın ardından hem Tempe’de, hem de San Francisco, Pittsburgh ve Toronto gibi şehirlerde gerçekleştirdiği sürücüsüz otomobil testlerinin tamamını askıya aldı.

Ayrıca şirket, kazayla ilgili kısa bir açıklama yayınladı. Mesajda kurbanın ailesine başsağlığı dilekleri iletilirken, olayın soruşturulması sırasında Tempe polis departmanı ve yerel otoritelerle yakın iş birliği içinde çalışıldığı da vurgulandı.

Uber CEO’su Dara Khosrowshahi de meydana gelen olayın ardından üzüntüsünü dile getiren bir mesaj yayınladı. Arizona’da meydana gelen olayı hatırlatan CEO, kurbanın ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Olayda neler olduğunun anlaşılması için yerel yargı organlarıyla birlikte çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Tempe polisi olayı soruştururken, ABD Ulusal Taşıma Güvenlik Kurulu da Arizona’ya bir ekip gönderecek. Aynı kurul 2016 yılında, ABD’nin Florida eyaletinde Tesla’nın otomatik pilotta bulunan otomobilinin yol açtığı kazanın ardından da incelemelerde bulunmuş, otomobil üreticisinin bir hatasının olup olmadığını araştırmıştı. Kuruluş en sonunda Tesla’nın sürücüsünün otomasyon sistemine aşırı şekilde güvenerek dikkatsiz davrandığı ve bu nedenle kazada kısmen kusurlu olduğu sonucuna vardı. Tüm sürücüsüz otomobillerin, direksiyonun başında bulunan kişiyi, dikkati yoldan dağıldığında uyaracak bir yöntem barındırması şeklinde tavsiyede de bulundu.

Uber’in sürücüsüz otomobilinin yol açtığı kaza, sektörde de bir ilk oldu. Şimdiye kadar yapay zekâ destekli sürücüsüz otomobiller hiçbir ölümlü kazaya yol açmamıştı. Aynı zamanda ilk kez bir yayaya, kendi kendine giden bir araç tarafından çarpılmış oldu.

Konuyla ilgili yeni detaylar geldikçe, paylaşmaya devam edeceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER