Ulaşım

Uber’in sürücüsüz otomobil çalışmalarına dev destek

uber surucusuz araç otomobil

Uber sürücüsüz otomobil teknolojisi geliştirme çalışmaları için Japon şirketlerinden büyük bir yatırım aldığını açıkladı. Söz konusu yatırımın duyurusunu şirketin CEO’su Dara Khosrowshahi yaptı. SoftBank’in Vision Fund isimli yatırım fonu, Toyota ve otomobil bileşenleri üreticisi Denso, Uber’in çalışmalarına 1 milyar dolarlık katkı sağlayacak.

Uber’in otonom birimi için büyük bir kaynak bulmak üzere olduğuna dair haberler, kısa süre önce The Wall Street Journal tarafından gündeme taşınmıştı. Bu birim faaliyetlerini Uber Advanced Technologies Group (Uber ATG) ismiyle sürdürüyor.

Khosrowshahi, Japonya’dan gelen bu yatırımı Twitter hesabı aracılığıyla duyurdu. Uber CEO’su paylaşımında SoftBank, Toyota ve Denso’nun üst düzey yöneticileriyle çekilmiş bir fotoğrafına da yer verdi. Şirketten yapılan basın açıklamasında ise bu yatırımla birlikte Uber ATG’nin piyasa değerinin 7.25 milyar dolara yükseldiği ifade edildi. Uber’in bu yıl içinde gerçekleşmesi beklenen genel halka arzının ise şirkete 10 milyar dolardan fazla nakit sağlayacağı ve toplam piyasa değerini 100 milyar dolar seviyesine çıkaracağı öngörülüyor.

Toyota ve Denso’nun birlikte 667 milyon dolarlık bir kaynak aktarımı yapacağı belirtilirken, SoftBank’in Vision Fund’ı ise Uber ATG’ye 333 milyon dolar verecek. Uber’in geçtiğimiz ağustos ayında da sürücüsüz otomobil teknolojisini geliştirmek adına Toyota’dan 500 milyon dolar yatırım aldığını düşününce bu duruma pek de fazla şaşırmamak gerekiyor.

Uber CEO’su Dara Khosrowshahi, yayınlanan basın açıklamasında yeni yatırım anlaşmasıyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Bu yatırım ve Toyota Grubu ile olan güçlü işbirliğimiz, ATG ekibimizin bugüne kadar ne mükemmel bir iş çıkardığını gösteriyor. Bu önemli projede bizi ve muhteşem iş ortaklarımızı heyecan verici günler bekliyor. Otonom sürüş teknolojisinin gelişimi, bildiğimiz sürüş deneyimini değiştirecek ve caddeleri daha güvenli, şehirleri daha yaşanılır kılacak. Bu duyuru ve tedarikçilerimizle olan mevcut işbirliklerimiz sayesinde Uber’in bu dönüşümdeki öncü rolü devam edecek.”

Uber sürücüsüz otomobil teknolojisini test etmeye uzun süre önce başlasa da, geçtiğimiz yıl ABD’nin Arizona eyaletinde yaşanan ölümlü bir kaza testlerin durmasına neden olmuştu. Uber bir yandan da otonom sürüş teknolojisi nedeniyle Alphabet’in sürücüsüz otomobil birimi Waymo ile davalık olsa da, geçtiğimiz şubat ayında iki şirketin uzlaştığı açıklanmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER