Ulaşım

Uber sürücüsüz kamyon projesini rafa kaldırdı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

uber surucusuz kamyonUber sürücüsüz kamyon projesiyle nakliye sektörünün geleceğine damgasını vurmayı hedeflemişti. Ancak bu büyük hedef gerçekleşemeden, şirket projenin fişini çekti. Uber, TechCrunch’a gönderdiği bir açıklamayla kararı doğruladı.

Sürücüsüz kamyon projesinde görev yapan çalışanlar, Uber’in geniş kapsamlı otonom otomobil projesine kaydırılacak. Kendi LiDAR sensörlerini geliştirmek için çalışmaya devam edecek olan şirket, talebe bağlı taşımacılık üzerine odaklandığı Uber Freight isimli yan projesini sürdürecek.

Uber İleri Teknolojiler Grubu’nun başkanı Eric Meyhofer, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Sürücüsüz kamyon programının gelişimin sonlandırmaya ve sadece otomobiller üzerindeki çalışmalarımızı sürdürmeye karar verdik. Kısa süre önce Pittsburgh’ta trafiğe açık yollara yeniden çıkma konusunda önemli bir adım attık ve bu ivmeyi korumayı amaçlıyoruz. Tüm ekibimizin enerjisini ve uzmanlığını otomobiller üzerine yoğunlaştırmanın en iyi ilerleme seçeneği olduğuna inanıyoruz.”

Sürücüsüz kamyon projesi, Uber’in 2016’da sürücüsüz kamyon girişimi Otto’yu satın almasıyla başlamıştı. Şirket bu satın almadan kısa süre sonra sürücüsüz bir kamyonla Colarado’da bir sevkiyat gerçekleştirmiş ve sürücüsüz kamyonunun yeteneklerini sergilemişti. Ancak bu satın alma, Uber ile Alphabet’in sürücüsüz otomobil şirketi Waymo’nun karşı karşıya gelmesine de neden olmuştu. Waymo, Otto’nun eski çalışanı Anthony Levandowski tarafından çalınan teknolojiyi satmak için kurulan paravan bir şirket olduğunu iddia etmişti. Levandowski, Otto’nun satın alınmasının ardından Uber’in sürücüsüz otomobil biriminin başına geçmişti.

Ancak mahkeme sürecinin başlamasının üstünden henüz birkaç gün geçmişken iki şirket sürpriz bir anlaşmaya varmıştı. Uber Waymo’ya 245 milyon dolar ödemeyi kabul etmiş, Waymo da Uber’in sürücüsüz otomobil programının kendi sırları üzerine kurulduğu iddiasından vazgeçmişti. Bu uzlaşmanın ardından Uber’in sürücüsüz kamyon programında gaza basacağı düşünülmüştü.

Uber sürücüsüz kamyon programını durdurarak sürpriz olarak sayılabilecek bir kararın altına imza attı. Taşımacılık sektörünün otonom sürüş teknolojisini hızlı benimseyecek alanlardan biri olması öngörüldüğü için Uber’in önemli bir fırsatı geri teptiği düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER