Ulaşım

Sürücüsüz bisikletler ve scooter’lar Uber ile gerçek olabilir

uber sürücüsüz araç

Uber otonom sürüş teknolojisini kiralık bisikletlere veya scooter tipi motosikletlere getirecek yeni bir robot birimi kurmakta olduğu söyleniyor.

Şirket uzun zamandır sürücüsüz otomobil geliştirme çalışmaları yapıyor. TechCrunch‘a göre, yeni kurulan “Mikromobil Robot Teknolojileri” birimi söz konusu otomatik sürüş tekniklerini bisiklet veya scooter paylaşım servislerine yaymak için çalışacak.

Geçtiğimiz hafta sonu ABD’nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen DIY Robocars etkinliğinde söz konusu söylenti ortaya çıktı. Yeni birimin Uber’in 2018 yılında satın aldığı, bisiklet ve scooter kiralama şirketi Jump’ın bir parçası olacağı söyleniyor.

Bu tür uygulama tabanlı servisler şehir genelinde bisiklet veya scooter kiralamaya izin veriyor. Ücretlendirme ise kullanılan dakikaya bağlı olarak yapılıyor. Bunların bazıları kullanıcının aracı özel bir park alanına bırakmasını gerekli kılarken, Jump ise herhangi bir bağlama istasyonuna gerek duymuyor. Kullanıcılar bisiklet veya scooter’ları istedikleri yerlere bırakabiliyor. Bu operasyonun yüksek maliyetindeki en büyük kalemi, bisiklet veya motosikletlerin bataryalarını tam dolu tutmak oluyor. Aynı zamanda bunların bırakıldığı yerlerin takip eden müşteriler için kolay erişilebilir olması da önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturuyor.

Uber, Mikromobil Robot Teknolojileri birimiyle ilgili herhangi bir açıklama veya doğrulamada bulunmazken, birden fazla haberde şirketin kendi kendine giden bisikletler veya scooter’lar üretmeyi düşündüğü belirtiliyor. Otonom sürüş teknolojisi sayesinde bunlar, uygulamayı kullanan sürücülere kendiliğinden ulaşacaktır. Öte yandan pillerinin şarj edileceği depolara da kendiliğinden dönebilir.

Bir şehrin sokak ve caddelerinde kendi kendine giden scooter veya bisikletler fikri biraz ürkütücü gelebilir. Ancak şirket, bunu güvenli hâle getirmek için de yollar arıyor. Bunların arasında iki tekerlekli elektrikli araçlara kaza ihtimalini azaltacak engel algılama sensörlerini eklemek de bulunuyor.

Hareketli araç servisleri son zamanlarda çeşitli olaylarla gündeme geliyor. Bunlar yayaların veya otomobillerin karıştığı, ölümlü veya yaralanmalı kazalara karışıyor. Son olarak 18 Ocak’ta, Yeni Zelanda’da Lime’dan elektrikli scooter kiralamış bir kadın, Dunedin şehrinde bir kamyona çarptıktan sonra hastaneye kaldırıldı.

Uber, “şehirli taşıma platformu” hâline gelme stratejisinin bir parçası olarak işlerini otomobil tabanlı paylaşım servisinin ötesine götürmeye çalışıyor. Şirketin CEO’su Dara Khosrowshahi, Ağustos 2018’de iki tekerlekli araçların, özellikle yoğun saatlerde şehir içi ulaşımda büyük otomobillere göre daha uygun olduğunu söylemişti.

Uber’in planları rakip taşımacılık şirketi Lyft’inkilerle örtüşüyor. Lyft de büyük yatırımlar yapıyor ve aynı zamanda uygulama tabanlı scooter servisini de yakın zamanda açmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER