Ulaşım

Uber yüzlerce sürücüsünün kişisel verilerini yanlışlıkla sızdırdı

uber-160715

Uber, yüzlerce sürücüsüne ait kişisel verileri bir hata sonucunda açığa çıkardı. ABD’deki Uber sürücülerine ait olduğu belirtilen veriler içinde sosyal güvenlik numaraları, ehliyet fotoğrafları ve araç kayıt numaraları gibi bilgiler bulunuyor. Sızıntıyı farkeden sürücüler durumu Reddit ve Uber’in özel mesaj panoları aracılığıyla duyurdu. Motherboard’a konuşan bir Uber sürücüsü, kendisine ait bir belgeyi Uber veri tabanına yüklediği sırada başka sürücülere ait gizli kalması gereken belgelerle karşılaştığını belirtti.

Uber, haberin ortaya çıkmasından bir süre sonra yaptığı açıklamayla sızıntının varlığını doğruladı. Açıklamada sorunun sadece ABD’deki Uber sürücülerinin bir kısmını etkilediği belirtilirken, güvenlik ekibinin problemi 30 dakika içinde çözdüğünün altı çizildi. Şirket, sorundan etkilenen sürücü sayısını ise 674 olarak açıkladı.

Sızıntının Uber’in yeni uygulaması UberPartner’in çıkışıyla bağlantılı olduğu düşünülüyor. UberPartner, şirket tarafından “Sürücülere daha fazla bilgi vermek ve Uber’in onlar için daha işe yarar hâle gelmesini sağlamak için tasarlanmış bir uygulama” olarak tanımlanıyor. Uber geçmişte de hem sürücü hem de yolcu verilerinin güvenliği konusunda yeterince hassas davranmamakla suçlanmıştı.

Sızan sürücü verilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçip geçmediği bilinmiyor. Ancak, Uber sürücüleri doğal olarak sızıntıdan ötürü endişe yaşıyor. Bir Uber forumu kullanıcısı, sızan bilgilerin kredi kartı numarasının sızmasından daha fazla tehlikeye yol açabileceğini belirtti ve açığa çıkan verilerle sahte hesaplar yaratılıp çevrim içi ortamda bu hesapların onaylanabileceğini dile getirdi. Uber’den yapılan açıklamada sızıntıdan dolayı özür dilenirken, sürecin sürücülerle doğrudan iletişim halinde takip edileceğinin altı çizildi.

İLGİLİ HABERLER