Ulaşım

Uber Rusya operasyonunu Yandex ile birlikte sürdürecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

uber rusyaUber Çin’deki operasyonlarını geçtiğimiz yılın ağustos ayında yerel rakibi Didi Chuxing’e devretmişti. Şirket bir diğer zorlu bir pazar için de benzer bir yolu izlemeyi seçti. Uber Rusya operasyonunu Rus internet devi Yandex’in taksi birimiyle birlikte sürdüreceğini duyurdu. Yapılan açıklamada, işbirliğiyle ortaya çıkan şirketin değerinin 3.7 milyar dolar olduğu ve 6 ülkede 127 şehirde faaliyet göstereceği belirtildi. Şirket Rusya dışında Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Gürcistan ve Kazakistan’da hizmet verecek.

Yapılan anlaşmaya göre, Yandex yeni şirket için 100 milyon dolar yatırım yapacak ve şirket hisselerinin yüzde 59.3’üne sahip olacak. Uber ise 225 milyon dolarlık yatırımına karşı yüzde 36.6 oranında hisseyi kontrol edecek. Kalan yüzde 4.1 oranında hisse ise şirket çalışanlarının olacak. Uber’in bahsi geçen ülkelerdeki tam zamanlı personeli yeni şirkete katılacak. Yeni şirketin isminin ne olacağı ise henüz bilinmiyor.

2014’te Moskova’da hizmet vermeye başlayan Uber, Rusya’da toplam 16 şehirde faaliyet gösteriyor. Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan’da 5 şehir Uber’in hizmet sahası içinde bulunuyor. Bloomberg’de yer alan habere göre, Yandex taksi servisiyle bu ülkelerde yıllık 1.01 milyar dolar kazanıyor. Uber’in geliri ise 566 milyon dolar seviyesinde seyrediyor. Yandex’in bölgedeki marka gücü ve kapsamlı harita veri tabanı, şirkete Uber’e karşı ciddi bir avantaj sağlıyor. Dolayısıyla Uber için savaşmak yerine işbirliğine gitmenin daha mantıklı bir tercih olduğu söylenebilir.

Uber’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika sorumlusu Pierre-Dimitri Gore-Coty, çalışanlara gönderdiği e-postada Yandex ile birleşmenin kendilerine yeni şirkette hatırı sayılır bir pay vereceğini belirtti. Gore-Coty, yeni şirketle her ay 35 milyondan fazla yolculukta hizmet vermeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Yandex ise yeni şirketin Rusya’daki taksi pazarının yüzde 5 ila 6’lık kısmını kontrol etmesinin beklendiğini belirtti. Yandex.Taxi CEO’su Tigran Khudaverdyan, herkesin Uber tarzı servislere geçiş yaptıklarını bir süredir hissettiklerini ve kendileri için yeni bir yolculuğun başladığını dile getirdi.

Uber Rusya uygulaması çalışmaya devam edecek

Uber’den yapılan açıklamada her iki şirketin yolcu uygulamalarının da öngörülebilir bir süre boyunca normal şekilde çalışmaya devam edeceği belirtildi. Sürücü uygulamaları ise anlaşma tamamlandıktan sonra birleştirilecek. Sürecin yetkili kurumların onayının gelmesinin ardından yılın son çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER