Ulaşım

Uber gibi servisler sayesinde otomobil sahipliği oranı düşebilir

uberUber ve Lyft gibi ulaşım servislerinin amaçlarından birisi de şahsi otomobil sahipliği oranını düşürmek. Söz konusu şirketler bu hedeflerini düzenli olarak dile getirseler de, hedeflerini destekleyecek somut kanıtlar gösterme konusunda sıkıntı yaşamışlardı. Ancak gerçekleştirilen yeni bir araştırma, şirketlerin koyduğu bu hedefin günün birinde gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Araştırma; Michigan Üniversitesi Ulaşım Araştırma Enstitüsü, Teksas A&M Ulaşım Enstitüsü ve Columbia Üniversitesi tarafından Teksas eyaletinin Austin şehrinde gerçekleştirildi. Uber ve Lyft gibi servisler, geçtiğimiz yıl yerel bir karar doğrultusunda bu şehirdeki faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştı. Austin’in araştırma için seçilmesinin sebebi de bu olay oldu.

Araştırma çerçevesinde yapılan ankete katılanların yüzde 41’i, ulaşım servislerinin faaliyetlerinin durmasının açığını kendi otomobillerini kullanarak kapatmayı seçti. Yüzde 9’luk kesim ise bu amaç doğrultusunda ekstra bir otomobil daha aldı.

Ankete katılanların yüzde 3’ü toplu taşımaya yönelirken, yüzde 42’lik kısım da daha küçük ulaşım şirketlerinin sunduğu çözümleri tercih etmeye başladı. Uber ve Lyft’in bir süre sonra şehre geri dönüşüyle küçük şirketlerden bazıları faaliyetlerini sonlandırdı.

Araştırma sonrasında yazılan makalenin baş yazarı olan Robert Hampshire, ulaşım şirketlerinin insanların davranışlarını değiştirdiği sonucuna ulaştıklarını belirtti. Hampshire bulgularının Austin şehrinin geneline veya diğer şehirlere yansıtılamayacağını, ancak yine de yöneticilere önemli veriler sağladığını dile getirdi.

Uber ve Lyft uzun süredir şahsi araç sahipliğinin azalacağını savunuyor

Popüler ulaşım servislerinin yöneticileri, sundukları hizmetin şahsi araç sahipliği oranını aşağıya çekeceği fikrini uzun süredir savunuyor. Eski Uber CEO’su Travis Kalanick, Çin’de Dünya Ekonomik Forumu sırasında yaptığı bir konuşmada “İnsanlar otomobillere sahip olmayacak. Diledikleri zaman, onları istedikleri yere götürecek bir servise sahip olacaklar.” ifadesini kullanmıştı. Lyft Başkanı John Zimmer de 2025 itibarıyla özellikle büyük şehirlerde araç sahipliğinin iyiden iyiye azalacağını belirtmişti. Lyft bunun için sürücüsüz otomobil pazarının gelişmesi gerektiğinin de altını çizmişti.

İLGİLİ HABERLER