Manşetler

Uber Microsoft’un harita teknolojisinin bir kısmını satın alıyor

bing-harita-300615

Mobil ve bulut odaklı bir şirkete dönüşüm yolculuğuna devam eden Microsoft, bu amaç doğrultusunda kendi harita verilerini toplamaktan da vazgeçiyor. Şirket bu kararı çerçevesinde Bing Haritalar için kullandığı bir veri merkezini, kameralarını ve bazı patentlerini Uber’e sattı. Satışla birlikte Microsoft’ta görev yapan 100 mühendis de Uber’e katıldı.

Uber’in kendi harita servisini oluşturma konusundaki isteği bir süredir teknoloji dünyasında yüksek sesle konuşuluyordu. Şirket bu hedefi için uzun yıllar boyunca Google’da görev yapan ve Google Haritalar’ın oluşumunda önemli bir rol üstlenen Brian McClendon’ı bünyesine katmıştı. Uber’in Nokia’nın harita servisi Here’ı satın almak için teklifte bulunacağı iddiası da geçtiğimiz aylarda gündeme gelmişti. Bütün bu gelişmeler ve iddialar bir arada değerlendirildiğinde ise Uber’in haritalar konusunda daha fazla sorumluluk almayı istediği ve kimi zaman kendisine yatırımcı olarak da destek veren Google’a olan bağlılığını azaltmayı planladığı görülüyor.

Microsoft sağlam bir harita servisinin olmazsa olmazları arasında bulunan “sokak seviyesinde görüntüleme”yi belli bir seviyeye kadar gerçekleştirse de, çalışmalarını Google kadar geniş ölçeğe taşımamıştı. Ancak Uber’in dünyanın dört bir yanında dolaşan yüz binlerece araçlık bir filoya sahip olduğu göz önüne alınınca sokak görüntüsü verilerinin genişletilmesi pek zor gözükmüyor. Uber halihazırda sürücülerinin konumunu takip edebiliyor, aynı zamanda tahmini yolculuk süresi ve yolculuk arz-talep dengesini hesaplayabiliyor. Uber’in Microsoft’tan satın aldığı kameraların yakında Uber araçlarının üstüne yerleştirilmesi sürpriz olmayacaktır.

Google Ventures yoluyla Uber’e yatırım yapan Google, Uber’i Google Haritalar’a entegre etmeyi de unutmamıştı. Halihazırda hem Google hem de Uber gün içinde teslimat ve sürücüsüz otomobiller için çalışma yürütüyor. Her iki şirketin gelecek vizyonunda da yollarda dolaşan ve insanları veya paketleri taşıyan sürücüsüz araçlar önemli bir yer tutuyor. Google’ın kendisine ait bir ulaşım servisi üstünde çalıştığı da iddialar arasında yer alıyor.

İyi haritanın bulması zor ve değerli ürünler arasında yer aldığı bir gerçek. Uber’in son hamlesiyle Google’a olan bağımlılığını azaltmak dışında kendi harita ve trafik verilerini hazırlayıp satmayı planladığını söylemek de yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER