Ulaşım

Uber’e yeniden Londra şoku

Uber Londra filosunu 2025'e kadar tamamen elektrikli hâle getirmeyi planlıyor

İngiltere’nin başkenti Londra’nın ulaşımından sorumlu olan Transport for London (TfL), özel ulaştırma servisi Uber’e şehirdeki faaliyetlerini sürdürmesi için yeni bir lisans vermeyi reddetti. TfL, 2017’de de benzer bir karar almış ve Uber’in lisansını iptal etmişti. Bu karara itiraz eden Uber, itiraz sürecinde Londra’daki faaliyetlerini sürdürebilmiş ve geçtiğimiz yıl 15 ay geçerli bir deneme lisansı almıştı. Bu lisans eylül ayında sona ermesinin ardından iki ay daha uzatılmıştı.

TfL’den yeni iptal kararıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, yolcuların güvenliğini riske atan ihlâllerin de dahil olduğu bir grup sorun nedeniyle kararın alındığı belirtildi. Uber’in geçmişte karşılaşılan sorunlardan bazılarını çözdüğünü dile getiren TfL sözcüsü, sorunların gelecekte tekrarlanmayacağı yönünde bir güvence alınamadığını ifade etti. Açıklamada, onaylanmamış sürücülerin Uber’in sistemine fotoğraf yükleyebilmesine izin verilmesinin en önemli problemlerden biri olduğu da özellikle vurgulandı.

TfL’in açıklamasına göre, bu durum en az 14 bin yolculukta belirlenen orijinal sürücü yerine başka bir kişinin direksiyon başına geçmesine yol açtı. Bunun yolcuların lisanssız sürücülere teslim edilmesi anlamına geldiğini belirten TfL, bunlardan birinin lisansının bizzat kurum tarafından iptal edildiğinin altını çizdi.

TfL’in Uber kararına Londra Belediye Başkanı’ndan destek

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da Twitter hesabından yayınladığı açıklamayla TfL’in kararına destek verdi. Uber’in kullanıcılarının bu karardan memnun olmayabileceğini söyleyen Khan, güvenlik konusunda ciddi endişelerin olduğunu belirtti. Londra Belediye Başkanı, sözlerine şöyle devam etti: “Mevzuatlar Londralıların güvenliğini sağlamak için var ve Londra’da faaliyet gösteren özel taksi servislerinin TfL’in katı standartlarını tamamen karşılaması şart.”

Uber, TfL’in kararına resmi olarak itirazda bulunabilecek ve itiraz sürecinde Londra’daki faaliyetlerine devam edebilecek. TfL’den yapılan açıklamada, itiraz sürecinde Uber’in yakından izleneceğinin altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER