Ulaşım

Uber ilk güvenlik raporunu yayınladı; ilginç rakamlar ortaya çıktı

uber türkiye koronavirüs

Popüler özel ulaşım servisi Uber, ilk kapsamlı güvenlik raporunu yayınladı. Şirketin ABD’deki hizmetleri doğrultusunda hazırlanan rapor, 2018’in bir kısmını ve 2017’nin tamamını kapsıyor. Rapora göre, geçtiğimiz yıl Uber’le gerçekleştirilen yolculuklarda 3045 adet cinsel saldırı vakası meydana geldi. Uber’in otomobillerinde dokuz kişinin öldürülmesi ve 58 kişinin de trafik kazası sonucunda hayatını kaybetmesi dikkat çeken diğer istatistikler oluyor. Söz konusu sayılar, Uber’in şimdiye kadar yolculuk emniyetiyle ilgili olarak açıkladığı ilk veriler olmaları açısından önem taşıyor.

Uber’den yapılan açıklamaya göre, platformda 2017 ile 2018’in sonuna kadar her gün gerçekleştirilen 3.1 milyon yolculukta veri toplandı. ABD’nin genelinde yapılan toplam yolculuk sayısının ise 1.3 milyar olduğu belirtildi. 2018’de otomobil kazalarında ABD genelinde 36 bin kişinin hayatını kaybettiği, 2017’de ise otomobillerde işlenen cinayet sayısının 20 bin olduğu ifade edildi.

2018’de Uber’in araçlarında yaşanan 3045 cinsel saldırı vakasından 235’inin tecavüz, geri kalanın ise farklı fiiller olduğu belirtildi. Söz konusu farklı fiillerin büyük kısmının zorla öpmeye çalışmak veya elle taciz olduğu ifade edildi. Farklı fiilleri 21 kategoriye ayıran şirket, sürücülerden gelen şikayet sayısının da müşterilerden gelen şikayet sayısına yakın olduğunu belirtti.

Ancak cinsel saldırı kurbanları genellikle sessiz kaldığı için bu sayının Uber’in açıkladığından çok daha yüksek olabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Uber: Hizmet verdiğimiz toplumun yansımasıyız

Uber’in baş hukuk müşaviri Tony West, konuyla ilgili olarak The New York Times’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bu sarsıcı rakamları sindirmek oldukça zor. Söz konusu veriler, Uber’in hizmet verdiği toplumun bir yansıması olduğunu gösteriyor.”

Uber CEO’su Dara Khosrowshani ise raporu kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamayla değerlendirdi. Pek çok kişinin bu olayların ne kadar nadir göründüğüne şaşıracağını söyleyen Khosrowshani, bazı insanların da sayıyı fazla bulabileceğini belirtti. Khosrowshani, işleri daha iyi bir noktaya getireceklerinin de altını çizdi.

Uber’in 84 sayfalık ilk güvenlik raporunun önümüzdeki aylarda daha kapsamlı biçimde incelenmesi muhtemel görünüyor. Bunun şirkete gelecek eleştirileri artırması da sürpriz olmayacaktır. Yine de, rapor Uber için önemli bir aşama niteliği taşıyor. Raporda dikkat çekilen noktalardaki gelişim içinse ikinci rapora kadar sabretmek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER