Ulaşım

Uber Çin’deki faaliyetlerini kasım ayından itibaren yasal olarak yürütecek

uber-cin-280716Uber Çin’deki faaliyetlerini önümüzdeki kasım ayından itibaren tamamen yasal bir çerçeve içinde yürütecek. Bloomberg’in Çin Ulaştırma Bakanlığı’ndaki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, gerekli yasal çerçevenin oluşturulması için çalışmalar devam ediyor. Hali hazırda Uber gibi Çinli rakibi Didi Chuxing’in faaliyetleri de gri bir bölgede yürütülüyor. Çin pazarının büyüklüğü ve potansiyeli, pazarda faaliyet gösterecek ulaşım servisleri için yasallığın önemini biraz daha artıyor.

Bakanlık tarafından daha önce hazırlanan düzenleme taslağında ulaşım servislerinin özel araçlarının kullanılmasının yasaklanması ve sürücülere verilecek lisansların sayısının azaltılması öngörülmüştü. Ancak düzenlemenin nihai hâli, ilk taslağa göre daha yumuşak ifadeler barındırıyor. Bloomberg’de yer alan haberde, devletin paylaşım ekonomisinin büyümesini teşvik edeceği belirtilirken, devletin özel ulaşım servislerinin işleyişine bazı kısıtlamalar getireceği ifade edildi.

Söz konusu servislerde çalışacak sürücülerde en az üç yıl deneyim aranacak. Otomobillerde ise alarm ve GPS gibi güvenlik özellikleri zorunlu olarak bulunacak. 60 bin kilometreden fazla kullanılan araçlar, emekliye ayrılacak. Ulaşım servislerinde kullanılan araçlarda yediden fazla koltuk bulunmayacak. Şirketler tarafından toplanan veriler ülke dışına çıkarılamayacak ve en az iki yıl boyunca saklanacak.

Hem Uber hem de Didi Chuxing düzenlemeyi memnuniyetle karşıladı

Hem Uber hem de Didi Chuxing, yeni düzenlemeden duydukları memnuniyeti kamuoyuyla paylaşırken, her iki şirket de düzenlemenin uygulanmasındaki belirsizliklere dikkat çekti. Didi yerel taksicilik mercileri tarafından yürütülecek lisans sürecine yönelik endişelerini paylaşmaktan da geri kalmadı.

İLGİLİ HABERLER