Ulaşım

Uber bisiklet ve araç kiralama, toplu ulaşım rezervasyonu gibi işlere giriyor

uberÇok yakında sadece Uber uygulamasını kullanarak motorlu araç, elektrikli bisiklet kiralamak ya da toplu taşıma araçları için rezervasyon gerçekleştirmek mümkün olacak. Kişiye özel taşıma şirketinin CEO’su Dara Khosrowshahi, dün Vaşington şehrinde gerçekleştirdiği bir etkinlikte Uber’in geleceğiyle ilgili vizyonunu ortaya koydu.

Aslında açılım bu haftanın başında, Uber’in bisiklet paylaşım servisi sunan bir girişim olan Jump’ı satın almasıyla başlamıştı. Anlaşmanın 100 milyon doları aşkın bir rakam üzerinden gerçekleştiği söylenmişti. Anlaşmayla birlikte Uber, altı farklı ülkede, 12 binden fazla elektrikli bisikletin sahibi durumuna geldi.

Uber, dün itibarıyla Vaşington’daki kullanıcılarına Jump’ın bisikletlerini uygulama üzerinden kiralama imkanı sunmaya başladı. Bu servis Uber Bike olarak adlandırılacak gibi görünüyor.

Uber’in ikinci büyük açılımı ise otomobil kiralama üzerine olacak. Uber Rent adlı servis altında, uygulama kullanıcıları, servisin otomobil paylaşım girişimi Getaround ile yaptığı iş birliği çerçevesinde, kısa süreli araç kiralamalarını gerçekleştirebilecek. Uber Rent bu ayın sonlarında ABD’nin San Francisco şehrinde faaliyete geçecek. Yıl içinde ABD’nin daha fazla şehrine yayılması bekleniyor.

Son olarak Uber, toplu taşıma servislerini doğrudan Uber uygulaması içinden sunarak daha fazla ulaşım aracını kapsamayı hedefliyor. Bu servisin henüz ilgi çekici bir ismi bulunamadı, ancak mobil biletleme şirketi Masabi’nin katkılarıyla sunulacağı belirtiliyor.

Londra merkezli bir şirket olan Masabi, dünya çapında 30’dan fazla ulaşım operatörü için kağıtsız bilet temini gerçekleştiriyor. Aralarında New York’un MTA, Boston’un MBTA, Las Vegas’ın RTC, Los Angeles’ın Metrolink ve Birleşik Krallık’taki National Express Bus ve Thames Clippers’ın da bulunduğu ulaşım şirketleri Masabi’den hizmet alıyor.

Uber genişleme planı ile kendisine alternatif bir yol oluşturacak 

Bu üç ayaklı genişleme planı, yıllardır birçok ülkede tartışmaya neden olan, son olarak ülkemizde de taksicilerle yaşanan ve bazen şiddete varan olaylar nedeniyle de gündeme gelen Uber’in, gelecekte karşılaşabileceği engellere karşı alternatif bir yol oluşturmasını sağlayacak gibi görünüyor.

Ülkemizde de giderek daha fazla ilgi gören Uber’in bu planları ülkemizde de geçerli olacak mı, bunu zamanla göreceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER