Ulaşım

Uber Avrupa Birliği tarafından “ulaşım şirketi” olarak değerlendirilebilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

uber avrupa birligiPopüler özel ulaşım servisi Uber’in yasal statüsü dünyanın pek çok ülkesinde tartışılmaya devam ediyor. Avrupa Birliği de Uber’e ilişkin yasal süreç ve değerlendirmelerin sürdüğü ülkeler arasında bulunuyor. Avrupa’nın en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı’nın danışmanlarından biri, Uber’in bir “ulaşım şirketi” olarak değerlendirilmesi için tavsiyede bulundu. Bu tavsiye dikkate alınırsa Uber Avrupa Birliği sınırları içindeki faaliyetlerini net ama kendisi adına daha zorlu bir çerçevede yürütecek.

Avrupa Adalet Divanı’nda hakim yardımcısı olarak görev yapan Maciej Szpunar, Uber’in sadece yolcu ve sürücüler arasında bir aracı olarak görülemeyeceğini belirtti. Szpunar, bu nedenle Uber’in ulusal yasalar çerçevesinde lisans ve izin alması gerektiğini vurguladı.

Szpunar’ın tavsiyesinin hukuki açıdan bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak Avrupa Adalet Divanı’nın genellikle hakim yardımcıları tarafından verilen tavsiyelerle örtüşen kararlar aldığı biliniyor.

Avrupa Adalet Divanı’nda görülen davada Uber ve benzeri diğer servisleri “ulaşım şirketi” olarak değerlendirilmesi fikri üzerine odaklanılıyor. Eğer mahkeme Uber’in bir “ulaşım servisi” olduğuna karar verirse bu şirketin, tıpkı diğer taksi birlikleri gibi, katı düzenlemelere uymasını gerektirecek. Eğer Uber’in bir bilgi toplumu servisi olduğuna karar verilirse, şirket düşük maliyetli biçimde hizmet sunmayı sürdürebilecek.

Uber Avrupa Birliği üyesi ülkelerde uzun süredir sıkıntılar yaşıyor

Uber’in Avrupa macerası 2011’de başlamıştı. Şirket o günden bu yana Avrupa Birliği üyesi ülkelerde düzenleyici kurumlarla ciddi sayılabilecek problemler yaşadı. Fransa, Hollanda, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde davalarla karşı karşıya kalan Uber’in iki yöneticisi, Fransa’da yasa dışı taksi hizmeti vermekle suçlanmıştı.

İLGİLİ HABERLER