Teknoloji

Twitter’ın üçüncü taraf uygulamalara özel yeni API’si çıktı

twitter API Pro

Twitter, üçüncü taraf uygulamalarla kullanımı iyileştirmeyi amaçlayan yeni API’sini, güvenlik açığının yol açtığı bir gecikmenin ardından, nihayet yayınladı. Twitter Geliştirici Blogunda yayınlanan yazıya göre, Twitter’ın API’si uzun zamandır herkese uyan tek bir yaklaşım benimsedi. Ancak Twitter geliştiricileri gelen geri bildirimleri dikkate alarak API’yi Tweet Delete ve Tweetbot gibi uygulamalar için daha kolay ölçeklenebilir ve esnek hâle getirdi. Dikkate değer değişiklikler arasında yeni bir temel, çoklu erişim seviyeleri ve ürün yolları bulunuyor.

Twitter 2012 yılından bu yana ilk kez temelini yeniden inşa ediyor. Bu yeni temel API’yi daha temiz ve kolay kullanılabilir hâle getiriyor. Twitter, geliştiricilerden gelen sohbet sıralama, Tweet’lerde anket sonuçları, profillerde tweetleri sabitleme, spam filtreleme, daha güçlü akış filtreleme ve arama sorgu dili gibi taleplere de karşılık veren eklemelerde bulundu.

Yeni API üç erişim seviyesinin bulunduğunu belirtiyor. Ücretsiz olan temel erişimin yanı sıra yükseltilmiş ve özelleştirilmiş seviyeler var. Önceleri Twitter’ın API’si üç farklı platforma ayrılıyordu ve geliştiricilerin ürünleri büyüdükçe API’lerini transfer etmeleri gerekiyordu. Yeni sistemde böyle bir transfer gerekmeyecek.

Bir başka yeni özellik de üç yeni ürün yolunun eklenmesi oluyor. Twitter, çoğu geliştiricinin standart yolu kullanacağını söyledi. “Yeni başlayanlar, eğlence için, iyi bir amaç için ve öğrenmek veya öğretmek için bir şeyler inşa edenler” de bu standart yolu tercih edecek. Aynı zamanda akademik araştırmalar ve işletmeler için de özel yollar bulunuyor.

Twitter API güncellemesi ile ilgili daha fazla bilgi akışı

Twitter API güncellemesi geçmişte Twitter’ın üçüncü taraf geliştiricilerle ilgili olarak yaptıklarından daha farklı bir yaklaşım izliyor. Şirket, 2018 yılında geliştirici araçları için desteği sonlandırma yoluna gitmişti. Geliştiricilerin yeniden bildirim gönderme imkanına kavuşma ve kullanıcı akışlarını yenileme gibi imkanlara sahip olup olmayacağı da bilinmiyor. Ancak Twitter gelecekte, API’sini geliştiriciler için daha kullanışlı hâle getirmek için istekli ve ilgili olduğunu gösteriyor. Üstelik Twitter API’sinde gelecekte nelerin sunulacağı konusunda bilgilendirmek için iki alan da oluşturdu. Geleceğe Rehber ve herkese açık yol haritası gibi araçlar ve belgeler paylaşıldı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER