Teknoloji

Twitter’ın gündemini belirleyen algoritmanın analizi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Twitter’ın duyurusu yapılan yenilenmiş arayüzü gündemin ana maddelerinden bir tanesi, ancak NPR’ın ortaya çıkardığı bir bilgi de o kadar ilginç. Twitter’ın gündemini yansıtan popüler konuların seçimini belirleyen algoritamyla ilgili detaylar ortaya çıkarıldı.

Özetle konuşacak olursak, Twitter’ın gündemi belirli bir kelime, etiket veya kelime grubunun toplamda ne kadar kez tweet’lendiğine bakılarak belirlenecek kadar basit değil. Konunun gündemle ne kadar ilgili ve güncel olduğu, ayrıca belirli bir zaman aralığında hakkında ne kadar sıklıkta tweet atıldığı da kriterler arasında. Eğer dikkate değer sayıda tweet sürekli yayınlanıyorsa, bu durumda Twitter o konuya artık gündem listesinde yer vermiyor. Bu durum hakkında sürekli tweet akışı olan popüler kişilerin gündem listesini her zaman işgal etmiyor oluşunu, bunun yerine listede (yazının yazıldığı sırada) Zekeriya Beyaz, Mustafa Pektemek, #newtwitter gibi ilk kez ya da belirli aralıklarla aninden gündeme oturan kişi veya konuların bulunmasını açıklıyor.

Anlaşılan o ki, bu listede yer almak için belirli bir zamanda belirli bir tweet sayısını geçmek gerekiyor. ABD’de bu iş sektöre dönmüş. NPR’ın belirttiğine göre ABD’deki TV yapımcıları programlarının yayınlandığı sırada gündem listesine girebilmesi için eleman çalıştırıyormuş.

Aşağıdaki bağlantıda konu detaylarıyla ve grafiklerle inceleniyor. Göz atmanızı tavsiye ederiz.

İlgili – NPR

İLGİLİ HABERLER