Teknoloji

Twitter geri dönen “kötü şöhretli” hesaplar sayesinde milyonlarca dolar kazanıyor

twitter blue

Twitter’da Elon Musk’ın şirketin yönetimini ele almasıyla adeta bir “genel af” ilan edilmiş ve platformdan yasaklanan “kötü şöhretli” kullanıcılara geri dönüş izni verilmişti. Center for Countering Digital Hate (CCDH) (Dijital Nefretle Mücadele Merkezi) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, şirketin şimdiye kadar bu hesaplar üzerinden 19 milyon dolar para kazandığını gösteriyor. Raporda bunun sadece 10 hesaptan sağlandığına da dikkat çekiliyor.

Söz konusu rapor için yapılan çalışmada, “nefret söylemini ve tehlikeli komploları” yaydığı gerekçesiyle daha önce mikro blog servisinden atılan 10 hesabın mevcut etkileşimleri mercek altına alındı. Bu hesapların hepsi, yukarıda da belirttiğimiz gibi, Musk’ın yönetimi devralmasından sonra Twitter’a geri döndü. Bahsi geçen grupta influencer Andrew Tate ve aşı karşıtı Robert Malone gibi isimler bulunuyor.

Bu hesapların etkisini ve etkileşimini ölçmek için 47 gün boyunca atılan 10 bine yakılan tweet’i inceleyen merkez, bu 10 hesaptan gelen tweetlerin toplamda 54 milyon etkileşim aldığını belirtti. 365 güne yayıldığında etkileşim sayısının 20 milyara yükseleceğine dikkat çekildi.

Twitter bu 10 hesap sayesinde 20 milyon dolara yakın para kazanmış olabilir

CCDH analizi için sadece bu 10 hesabı takip eden üç yeni hesap oluşturdu. Bu üç hesaba 6.7 tweet başına bir reklam gösterildiği belirtildi. Ardından Brandwatch’un verilerinden yararlanan merkez, “kötü şöhretli” 10 hesaptan şirketin kazandığı paranın 19 milyon dolara kadar çıkmış olabileceğini hesapladı.

Raporda analizde kullanılan yöntemin Twitter’ın asıl hesaplama yöntemiyle birebir uyuşmayabileceği, ancak az sayıda kutuplaştırıcı hesabın mikro blog servisi için ne kadar değerli olabileceğinin görüldüğü belirtiliyor. Bu da Musk’ın “tartışmalı” isimleri platforma geri döndürmek konusunda neden istekli olduğunun daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER