Teknoloji

Twitter yeni aracını ilk kez Trump’ın paylaşımında kullandı

elon musk twitter

Beyaz Saray’ın sosyal medya direktörü tarafından paylaşılan ve Donald Trump tarafından da retweet edilen bir video, Twitter‘ın “Değiştirilmiş Medya” etiketini kullandığı ilk paylaşım oldu. Söz konusu videoda, ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı olmak için yarışan Joe Biden‘ın cümlesi yarıda kesiliyor ve Biden, Trump’ı destekliyormuş gibi görünüyor. Twitter, ABD’de bu yıl gerçekleşecek başkanlık seçimi öncesinde bir rehber hazırlamıştı. Mikro blog servisi, bu rehberde “İnsanları yanıltmak veya orijinal anlamını değiştirmek amacıyla bariz bir şekilde oynanmış veya üretilmiş” içeriklerin açık biçimde etiketleneceğini açıklamıştı.

Orijinal videoda Joe Biden şu ifadeleri kullanıyor: “Kusura bakmayın. Eğer biz birbirimizle uğraşırsak (Demokrat Parti başkan adayları) sadece Donald Trump’ı yeniden seçebiliriz. Bu pozitif bir kampanya olmalı.”

Beyaz Saray’ın sosyal medya direktörü Dan Scavino’nun paylaştığı videoda ise “Kusura bakmayın. Sadece Donald Trump’ı yeniden seçebiliriz.” ifadesi yer alıyor.

The Washington Post’un haberine göre; söz konusu paylaşım, Twitter’ın “Değiştirilmiş Medya” etiketini kullandığı ilk içerik olması açısından önem taşıyor. Sosyal medya şirketi, yeni politikasını 2019’un kasım ayında duyurmuştu. Söz konusu politikanın hazırlık sürecinde Twitter’a New York’ta bulunan üniversiteler ile Witness ve Reuters Enstitüsü gibi kuruluşlar destek vermişti.

Mikro blog servisi, bu yaklaşımıyla ABD’de önümüzdeki kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimi öncesinde yanlış bilgilerin yayılmasını engellemeyi amaçlıyor. Şirket, 2016 başkanlık seçimi döneminde yalan haberlere göz yumduğu gerekçesiyle sert eleştirilere maruz kalmıştı.

Twitter’ın bu yeni etiketi, sadece ABD’de yaşayan kullanıcılara gösteriliyor gibi görünüyor. Haberi yayına hazırlarken Scavino’nun söz konusu tweet’ine baktığımızda herhangi bir etiketle karşılaşmadık. The Washington Post’un haberinde ise etiketin arama sonuçlarında çıkan tweet’lerde gösterilmediği belirtiliyor. Twitter’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, söz konusu sorunun çözümü için çalışıldığı ifade edildi.

Twitter ilk kez Trump’a net şekilde karşı çıktı

Scavino ise Twitter’ın paylaşımına koyduğu etikete sert tepki gösterdi. Trump’ın danışmanı, paylaştığı videonun değiştirilmediğini savundu. Ancak videonun aldatıcı şekilde düzenlendiği rahatlıkla görülüyor ve bunun da Twitter’ın kurallarına aykırı olduğu biliniyor.

Twitter, geçmişte Trump’ın tweet’lerine karşı harekete geçmediği nedeniyle sert eleştirilere maruz kalmıştı. Mikro blog servisi, Trump’ın standartlara aykırı tweet’lerine “haber değeri” ve “kamu çıkarı” gibi gerekçelerle dokunmadığını belirtmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER