Teknoloji

Twitter ve Facebook yeni nesil haber kaynakları olarak büyüyor

twitter-facebook-haber-arastirma-150715

Pew Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, Twitter ve Facebook’un etki alanlarını genişlettiğini ve sosyal medya sitelerini haber kaynağı olarak kullananların sayısının arttığını gösteriyor. Pew’in bulduğu sonuçlar, Twitter ve Facebook’un haber merkezine dönüşmek için attıkları adımların işe yarayabileceğini gösteriyor.

Pew’in araştırmasına göre, yaşanan artış Twitter ve Facebook’un kullanıcı tabanlarını genişletmesinden ziyade, mevcut kullanıcıların bu platformlarda daha fazla haber hikayesi bulmalarından kaynaklanıyor. Twitter ve Facebook kullanıcılarının yüzde 63’ünün site aracılığıyla haberlerden ve son gelişmelerden haberdar oldukları belirtilirken, Pew’in sonuçlarının her iki siteyi de cesaretlendirmesi muhtemel gözüküyor. Twitter, Project Lightning ile canlı etkinlikleri ve flaş haberleri daha geniş kitlelere ulaştırmayı; Facebook ise Instant Articles ile kullanıcılarının siteyi terk etmeden haber kuruluşlarına ait paylaşımların tamamının okunmasını amaçlıyor.

Pew’in araştırması, geleneksel medya kuruluşları için de bir uyarı niteliği taşıyor. Araştırma, basın kuruluşlarının günlük haber dağıtımında sosyal medyaya daha fazla önem vermesi gerektiğini gösteriyor. Pew, sadece gençlerin değil, her yaştan kullanıcıların haber takibi konusunda sosyal medyaya daha sık başvurduğunun altını çiziyor.

Yine de, pek çok kullanıcı Twitter ve Facebook’u ikincil haber kaynağı olarak nitelemeye devam ediyor. Haberleri sosyal medyadan alan kullanıcıların büyük kısmını gençlerin oluşturduğu belirtilirken, gençlerin sosyal medyada gördükleri haberlerin tamamını okuyup okumadıkları sorusu cevabını henüz bulmuş değil.

İLGİLİ HABERLER