Teknoloji

Twitter’dan Donald Trump’ı öfkelendirecek bir hamle daha

tweetdeck twitter

Twitter, ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı son paylaşımlardan birini “şiddeti yüceltme” hakkındaki kurallarını ihlâl ettiği gerekçesiyle gizledi. Trump, söz konusu paylaşımda Minnesota’da George Floyd isimli Afrika kökenli Amerikalının polis tarafından öldürülmesi nedeniyle düzenlenen protestoları eleştirmiş ve bölgeye asker gönderebileceğini belirtti. Tweetin sonundaki “Yağma başlayınca silahlar ateşlenir” ifadesi ise Twitter’ı harekete geçiren cümle olarak göze çarpıyor.

ABD Başkanı’nın bu tweeti, ana akış üzerinde gösterilmiyor. Kullanıcılar Görüntüle yazısına dokunduklarında veya tıklattıklarında Trump’ın paylaşımını görebiliyor. Tweeti yorumla birlikte retweet etmek mümkün olsa da; beğenmeye, yanıtlamaya veya retweet etmeye izin verilmiyor. Kısacası bir “etkileşim kısıtlaması” da söz konusu.

Twitter’ın Trump’ın paylaşımına “kamu çıkarı uyarısı” koyma kararının mikro blog servisinin ilgili ekipleri tarafından alındığı ve CEO Jack Dorsey’in de karardan haberdar edildiği belirtildi.

Twitter’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, ABD Başkanı’nın tweetinin son cümlesindeki tarihsel referansıyla şiddetin yüceltilmesi konusundaki kuralları ihlâl ettiği belirtildi. Şirket, son cümledeki tarihsel referansın günümüzde de benzer eylemleri tetikleme riskine yol açtığını savundu.

https://twitter.com/TwitterComms/status/1266267448841404417

Trump’ın tartışma yaratan cümlesini ilk olarak eski Miami Polis Şefi Walter Headley söylemişti. 1967’deki ırk çatışmaları sırasında görevde olan Headley, Afrika kökenli Amerikalılara yönelik “durdur ve ara” politikasıyla da tanınıyordu. Çatışmalar sırasında söylediği “Yağma başlayınca silahlar ateşlenir” cümlesiyle Afrika kökenli Amerikalıları daha da öfkelendiren Headley; çok tartışmalı başka ifadelere de imza atmış bir isim. Eski Miami Polis Şefi, polis şiddeti konusundaki eleştirilere şu sözlerle yanıt vermişti: “Polis şiddetiyle suçlanmayı umursamıyoruz. Daha hiçbir şey görmediler.”

Twitter ve Donald Trump bu hafta içinde ikinci defa karşı karşıya

Bu uygulama, Twitter’ın Trump’ın bir paylaşımı üstünde yaptığı ilk işlem değil. Mikro blog servisi, bundan birkaç gün önce Trump’ın postayla oy kullanımıyla ilgili paylaşımlarına “Gerçekleri öğrenin” etiketi yerleştirmişti. Twitter’ın bu hamlesinin ardından oldukça öfkelenen Trump, tüm sosyal ağları etkileyecek bir başkanlık kararnamesini dün itibarıyla imzalamıştı.

Twitter, siyasetçilerin paylaşımlarını “kamu çıkarı” gereğince silmeyeceğini ancak bu paylaşımlara uyarı etiketleri yerleştirebileceğini geçtiğimiz yıl açıklamıştı. Şirket, etiketlenmiş tweetlerin aramalarda kolayca bulunmaması için sıralamalarının düşürüleceğini de belirtmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER