Manşetler

Twitter, kullanıcı aboneliklerine yeni bir boyut ekliyor

twitter mavi tik

Twitter, kullanıcıların bireysel kullanıcılara abone olarak bazı özel içeriklere erişmesine olanak tanıyan “Super Takipler” özelliğini “Abonelikler” olarak yeniden markalaştırıyor. Twitter sahibi Elon Musk, özelliği Perşembe günü duyurdu ve “Para kazanma” bölümünde bulunabileceğini belirtti.

Super Takipler, ilk olarak Şubat 2021’de ortaya çıktı ve şu ana kadar gördüğümüz kadarıyla yeniden markalaştırılan Abonelikler, onunla birçok benzer özelliğe sahip. Aboneliklerle, takipçilerin özel tweet’lere, yalnızca abonelere özel Space oturumlarına ve özel abone rozetlerine erişebilmesi için ücret alabilirsiniz. İleride Twitter, “haber bültenleri ve diğer Twitter özelliklerini potansiyel bonus içerik olarak” dahil etmeyi planlıyor.

Haber bültenlerinin sunulacak olması, Aboneliklerin gideceği yolun, geçen hafta kendi Twitter benzeri “Notes” özelliğini duyuran haber bülteni platformu Substack ile kesişeceğini gösteriyor. Kısa bir süre sonra, Twitter Substack bağlantılarını kısıtladı ve hatta Substack’in Twitter hesabıyla etkileşimi sınırladı, ancak bu kısıtlamalar geri çekildi.

Twitter Abonelikler için gerekli şartlar

Abonelikler sayfasından Twitter hesabınız üzerinden abonelik sunmak için uygun olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Gereksinimler arasında; en az 500 takipçiye sahip olmak, son 30 gün içinde 25 tweet göndermek ve en az 18 yaşında olmak da bulunuyor. Şirket, bir destek sayfasında daha kapsamlı bir gereksinimler listesi sunuyor, burada nitelikler arasında en az 10.000 aktif takipçiye sahip olmanız gerektiğini belirtiyor.

Twitter’a göre, aylık abonelikler yurt dışında 2,99 $, 4,99 $ veya 9,99 $ olarak sunulabilir. Şu anda yalnızca ABD’deki içerik oluşturucuları abonelik sunmaya başlayabilirken; ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya’daki kullanıcılar iOS, Android ve Twitter’ın web sitesinde abonelik satın alabilir. Ancak, web üzerinden abone olunan içerikleri görüntüleyemezsiniz.

Twitter, yapımcıların ömür boyu kazançları 50.000 doların altında ise gelirin yüzde 97’sine kadar kazanabileceğini söylüyor. Bu tutarın üzerindeki kazançlar durumunda, yapımcıların geliri yüzde 80’e kadar düşecek. Musk’a göre, Twitter önümüzdeki 12 ay boyunca aboneliklerden elde edilen gelirin hiçbir kısmını elinde tutmayacak, diğer bir deyişle komisyon almayacak

Musk’ın, Super Takipler’in yeniden markalaşmasına karar vermesi şaşırtıcı değil, çünkü bu, geçmişte içerik oluşturucularına ve yapımcılara verdiği sözleri yerine getirmekten çok daha basit görünüyor. Geçtiğimiz şubat ayında, Twitter’ın yanıt dizilerinde görünen reklamlar için yapımcılara reklam geliri paylaştırmaya başlayacağını açıklamıştı, ancak bu, henüz gerçekleşmedi. Ayrıca bir yaratıcı fonu kurmayı ve yazılı ve video içerik için “daha yüksek ücretler” sağlamayı düşündüğünü de belirtti.

Bu yeni Abonelikler özelliği, yapımcılara ve kullanıcılara daha fazla seçenek ve esneklik sunarak, Twitter platformunu daha da çekici hâle getirecektir. İçerik üreticileri için ekstra gelir elde etme imkanı sunarken, kullanıcılar da en sevdikleri içerik üreticilerinin özel içeriklerine erişebilir. İleride Twitter’ın daha fazla özelleştirme ve özellik eklemesini bekleyebiliriz. Bu, platformun rekabet gücünü artıracak ve diğer sosyal medya devlerine karşı daha güçlü bir konuma getirecektir.

İLGİLİ HABERLER