Teknoloji

Twitter Spaces için zayıf yönetim suçlaması

twitter spaces

Twitter Spaces adını verdiği sesli sohbet odalarını geçtiğimiz aylarda kullanıma sunmuştu. Bu odaların ev sahipliği yaptığı sohbetlerin hepsinin “temiz” olduğunu söylemek ise pek mümkün değil. Taliban destekçilerinin, ırkçıların ve koronavirüsle ilgili yanlış bilgi yayan aşı karşıtlarının konuştuğu odalar yüzlerce dinleyici topluyor.

The Washington Post gazetesinin haberine göre, Twitter başlangıçta Spaces sohbet odalarındaki kabadayılık ve nefret söylemiyle mücadele için yeterli yönetim araçlarına sahip değildi. Buna rağmen, şirket yöneticilerinin Clubhouse ile rekabet edecek özelliği vakit kaybetmeden kullanıma sunduğu belirtildi.

Spaces’ta konuşulanları gerçek zamanlı olarak dinleyip denetleyecek gerçek bir moderatör mevcut değil. Buna ek olarak, sesi otomatik olarak denetlemek yazıyı otomatik olarak denetlemekten çok daha zor. Twitter hâlihazırda Spaces’ta kural ihlâllerini kullanıcılardan gelen raporlarla tespit edebiliyor.

Ancak odadaki konuşmacıların veya oda yöneticisinin “zararlı” fikirlerinin dinleyiciler tarafından benimsemesi bu mekanizmayı işlemez hâle getirebiliyor. Hatta Twitter’ın teknolojisi bu fikirlerin viral hâle gelmesine de neden olabiliyor. Tartışmalı fikirlerin konuşulduğu odalar, daha çok kişinin ilgisini çekiyor ve bu odalar daha fazla kişiye öneriliyor. Ancak Twitter’dan verilen bilgiye göre, bu duruma neden olan hata ortadan kaldırıldı.

Konuyla ilgili olarak Twitter’dan Viviana Wiewall imzasıyla The Washington Post’a gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Spaces’ın geliştirme sürecinin başlamasından bu yana insanların emniyetini sağlamak ve sağlıklı diyalogu teşvik etmek; bunu yaparken de yöneticilere ve dinleyicilere kendi deneyimlerini kontrollerinde yardımcı olmak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Gerçek zamanlı moderasyon konusunda farklı yolları keşfetmeye çalışıyoruz, ancak henüz ortada paylaşacak bir şey yok.”

Bazı Twitter çalışanlarının Spaces konusundaki moderasyon endişelerini duyurudan önce dile getirdiği ve bazılarının geliştirme sürecinin yavaşlatılmasını istediği; ancak üst yönetimin bu itirazları duymazdan geldiği söyleniyor. Twitter yönetiminin gelir artırma ve yatırımcı gözünde ürün geliştirme sürecini parlatma amacıyla Spaces’ı hızlı şekilde faaliyete geçirdiği konuşuluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER