Teknoloji

Twitter’ın şeffaflık raporu içerik kaldırma taleplerindeki rekor artışı gösteriyor

twitter API Pro
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Twitter tarafından yayınlanan en yeni şeffaflık raporu, devletlerden gelen içerik kaldırma taleplerinin şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. 2021’in ocak ve haziran ayları arasındaki dönemi kapsayan rapora göre; mikro blog servisi 196 bin 878 hesap için 43 bin 387 resmi talep aldı. Twitter’dan içerik kaldırma talebinde bulunan devletler arasında Türkiye’nin üçüncü sırada bulunduğunu belirtmekte de fayda var.

Twitter’ın açıklamasında, şeffaflık raporlarının yayınlanmaya başlamasından bu yana 6 aylık dönemdeki en yüksek talep artışının kaydedildiği belirtildi. Raporun içerik kaldırma bölümünün Türkiye başlığında, Türkiye’den gelen taleplerin ise bir önceki döneme göre yüzde 8 oranında azaldığı ifade edildi. Mikro blog servisi, bu düşüşe rağmen, toplam içerik kaldırma taleplerinin yüzde 13’ünün Türkiye’den geldiğine de dikkat çekti.

İçerik kaldırma taleplerindeki artışta Endonezya İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’nın taleplerinin önemli bir rol oynadığı belirtildi. Bakanlığın cinsel hizmetler ve yasadışı yetişkin içeriği paylaşıldığı gerekçesiyle 102 bin 363 hesabı şikayet ettiği ve Twitter’ın da bunlardan 18 bin 570 tanesi hakkında aksiyon aldığı belirtildi. Buna ek olarak, Rusya’da intiharı teşvikle mücadele yasasına aykırı olduğu gerekçesiyle çok sayıda hesaba erişimin de sınırlandırıldığı ifade edildi.

Rusya ve Twitter arasındaki gerilim bir sır değil. Ülkedeki internet erişimini düzenleyen kurumlar, Twitter’dan intiharı teşvik, çocuk pornografisi ve uyuşturucu kullanımıyla ilgili bilgi veren içerikler konusunda daha hassas davranmasını istemişti. Yetkililer Twitter’ın masaüstü ve mobil yükleme hızlarını da düşürmüştü.

Twitter’a gelen içerik kaldırma taleplerinin yüzde 95’inin beş ülkeden geldiği belirtildi. Türkiye’nin üçüncü sırada bulunduğu bu listenin zirvesinde Japonya yer alıyor. Mikro blog servisine gelen taleplerin yüzde 43’ünün Japonya kaynaklı olduğu ve bunların büyük kısmının uyuşturucuyla ilgili, müstehcen veya ekonomik suçlara dair içeriklere yönelik olduğu ifade edildi.

Listede Japonya’yı sırasıyla Rusya, Türkiye, Hindistan ve Güney Kore takip ediyor.

Twitter tarafından hazırlanan son şeffaflık raporu, mikro blog servisine gelen hukuki taleplerdeki artışın sürdüğünü gösteriyor. Buradaki ilk büyük kıvılcım, 2020’nin ilk yarısında görülmüştü. Artışın devam edip etmeyeceği bilinmese de, Twitter’ın bu durumdan endişeli olduğu anlaşılıyor. Şirketin küresel kamu politikasından sorumlu başkan yardımcısı Sinead McSweeney, devletlerden gelen talepler konusunda emsalsiz bir artışla karşı karşıya olduklarını ve bu artışın ifade özgürlüğünü kısıtlama ihtimalinden dolayı endişe duyduklarını belirtti.

İLGİLİ HABERLER