Teknoloji

Twitter’dan saldırgan dil kullanımını engellemek için yeni araç

twitter erişim problemi android

Twitter, yeni bir moderasyon aracını test ediyor. Söz konusu araç, kullanıcıları “saldırgan” ifadeler barındıran tweet yanıtlarını paylaşma konusunda uyaracak. Mikro blog servisinden yapılan açıklamaya göre, sınırlı bir çerçevede test edilecek bu aracı ilk etapta sadece bir grup iOS cihaz sahibi görebilecek.

Açılır bir pencere şeklinde ortaya çıkacak olan bu uyarı, sadece belli durumlarda kullanıcılara “yanıtlarını revize etme” fırsatını verecek. Mikro blog servisi, böylelikle platformdaki “saldırgan dil” kullanımını aşağıya çekebilmeyi hedefliyor.

Twitter’ın bu tarz bir yaklaşımın ilk uygulayıcısı olmadığını belirtmek gerekiyor. Daha önce, başta Instagram olmak üzere, başka sosyal ağlar da benzer önlemleri hayata geçirmişti. Instagram, paylaşım altına yazılan açıklamalar konusunda kullanıcılarının karşısına “Bu açıklama, daha önce şikayet edilenlerle benzerlik gösteriyor” şeklinde bir uyarı çıkarabiliyor. Instagram’daki yorum uyarı sistemi ise bundan daha da önce faaliyete geçmişti.

Twitter’ın hangi ifadeleri “saldırgan dil” olarak tanımladığı ise şu an için biraz belirsiz. Ancak şirketin “nefret söylemi” konusunda özel politikaları uzun süredir mevcut. Buna ek olarak, daha geniş kapsamlı belgeler de Twitter’ın tehdit, kötü muamele, terörizm gibi konulardaki duruşunu gösteriyor.

Twitter’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İnsanlar provokatif yorumlar da dahil olmak üzere paylaşım yapmaya devam edebilecek. Sadece bu yorumların kurallara aykırı olmaması gerekiyor.”

Twitter, yeni aracıyla kullanıcıları tansiyonu artıracak sert ifadelerin kullanımı konusunda bir kez daha düşündürmeyi amaçlıyor. Platformdaki gerilimin dozunun azalmasının moderasyon yükünü de hafifleteceği, dolayısıyla mikro blog servisinin kendi ekibini rahatlatacak bir araç tasarladığı söylenebilir. Ancak bu uyarının kullanıcılar tarafından göz ardı edilebileceğini de unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER