Teknoloji

Twitter sonunda Twitter hesabı olmayanlar üzerinden para kazanmaya başlıyor

apple twitter

twitter-iphone-logo-230315

Twitter yatırımcılarının uzun süredir bekledikleri an nihayet gelip çatmışa benziyor. Mikro blog servisi, yakında giriş yapmamış ziyaretçilere de reklam göstermeye başlayacağını açıkladı. Yaklaşık 500 milyon üyesi olan söz konusu kitle, her ay sosyal ağı ziyaret eden ancak aktif bir hesabı bulunmayan kişilerden oluşuyor. Bundan böyle Google sonuç sayfasında gösterilen bir tweete tıkladığınızda tweet sayfasında veya paylaşım sahibinin profilinde reklamlar görebileceksiniz.

Bu dönüşüm Twitter için büyük anlam ifade ediyor. Halihazırda pek çok reklamcı ve Wall Street yatırımcısı, mikro blog servisinin kayıtlı kullanıcı sayısının Facebook’a kıyasla düşüklüğünden yakınıyor. Ancak şirket yıllardır ulaştığı hedef kitlesinin aylık 320 milyon aktif kullanıcıdan çok daha büyük olduğunun altını çiziyordu. Sosyal ağ, artık aktif bir kullanıcı hesabı olmayanlar üzerinden de para kazanmaya başlayacağını açıklıyor. Bu da, Wall Street ve reklam verenleri endişelendiren en önemli konulardan birinin ortadan kalkması anlamına geliyor. Açıklamanın ardından mikro blog servisinin hisselerinin yüzde 7 oranında değer kazanması, yatırımcıların haberden duyduğu memnuniyeti ortaya koyuyor.

Bu reklamlardan ne kadar gelir elde edilebileceği ise belirsizliğini koruyor. Twitter’ın reklamcılık anlayışı genellikle kullanıcının etkileşimleri üzerinden hedefleme yapacak biçimde işliyor. Bunun servise giriş yapmayan kişiler üzerinde pek etkili olmayacağını görmek çok zor değil.

Twitter COO’su Adam Bain ise şirketin “Sponsorlu Tweet” formatında işleyecek reklamların önemli bir gelir kaynağı oluşturabileceğine inanıyor. Bain, bu konudaki inancını geçtiğimiz ekim ayındaki yatırımcı toplantısında dile getirmiş ve söz konusu reklamların standart reklamların yarısı kadar gelir sağlayabileceğini ifade etmişti.

twitter-hesabi-olmayan-kullanici-reklam-111215

Mikro blog servisi için esas farklılık hedefleme konusunda yaşanacak. Bir kullanıcının ilgi alanlarını paraya çevirmek yerine, kullanıcıyı tweete çeken bağlam üzerinden gelir elde edilmeye çalışılacak. Örneğin, Google’a “futbol” yazarak Twitter’a gelen bir kullanıcıya bu terim doğrultusunda reklamlar gösterilecek. Recode sitesine konuşan Bain, söz konusu yaklaşımı uygulamaya başladıklarını dile getirdi.

Aktif kullanıcı sayısı artışı sanal bir duvara çarpsa da, Twitter gelirlerini çeyrekten çeyreğe artırmayı sürdürüyor. Bu yeni stratejiye fazlasıyla önem verilmesinin nedenleri arasında mikro blog servisinin bundan sonra kayda değer biçimde büyümesinin beklenmemesi önemli rol oynuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER