Teknoloji

Twitter Nijerya’da artık engelli değil

twitter API Pro

Nijerya’da yaşayanlar Twitter’a yeniden VPN kullanmadan erişebilecek. Hükümet, ülkede mikro blog servisine uygulanan erişim engelini bugün itibarıyla kaldırdı. Twitter Nijerya’da yaklaşık yedi aydır engellenmiş durumdaydı. Reuters’ın haberine göre; erişim engelinin kaldırılması, Twitter’ın ülkede ofis açmayı kabul etmesi sayesinde oldu.

Twitter’ın devlet tarafından belirlenen diğer koşulları da kabul etmek zorunda kaldığı söyleniyor. Bunlar arasında yasaklı içeriklerin Nijerya yasalarına uygun şekilde yönetimi de yer alıyor. Nijerya’da vergi ödeyecek olan mikro blog servisi, resmi yetkililerle olan ilişkisini de atanmış temsilcisiyle yürütecek.

Nijerya Twitter’ı 2021’in haziran ayında Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari tarafından yapılan bir paylaşımın kaldırılmasının ardından engellemişti. Söz konusu paylaşımda Buhari, resmi binalara yapılan saldırıların ardından vatandaşlarına yönelik tehditkâr bir dil kullanmıştı. Twitter’dan o dönemde yapılan açıklamada, paylaşımın kötü muamele politikasına aykırı olduğu belirtilmişti.

Nijeryalı yetkililer ise Twitter’ı “Nijerya’nın kurumsal varlığına zarar verebilecek içeriklere göz yummak” ile suçlamıştı. Hükümet, Twitter’a VPN veya diğer yollarla erişim konusunda da vatandaşları uyarmıştı. Ekim ayında Bloomberg’de yayınlanan bir haberde, Nijerya’nın “iş ve pozitif etkileşim” için kullanılması amacıyla Twitter’a yeniden izin vermeye hazır olduğu belirtilmişti. Yasağın bugün itibarıyla kalkması, sürecin tamamlanmasının tahmin edilenden uzun sürdüğünü gösteriyor.

Nijerya Ulusal Bilgi Teknolojisi Geliştirme Ajansı Genel Direktörü Kashifu Inuwa Abdullahi, Twitter’ın Nijerya yasalarına ve bu yasaların üstüne kurulu olduğu ulusal kültür ve tarihe saygılı şekilde faaliyet göstermeyi kabul ettiğini belirtti. Twitter, Nijerya hükümetiyle birlikte gelişmiş ülkelerde uygulanabilecek bir davranış kodu geliştirmek için birlikte çalışacak.

İLGİLİ HABERLER