Teknoloji

Twitter’dan nefret söylemiyle mücadele için yeni önlem

twitter
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Twitter Elon Musk’ın yönetiminde yasaklar konusunda daha gevşek bir yer hâline gelmiş durumda. Ancak şirket hâlâ kurallarını ihlâl eden içerikleri işaretlemeyi sürdürüyor. Mikro blog servisi artık Nefret Söylemi politikasını ihlâl eden tweetlere bir etiket ekleyecek. Sorunlu paylaşımın görünürlüğünü sınırlayan platform, kullanıcılara bu kararın gerekçeleri konusunda daha fazla bilgi edinme imkanı da sunuyor.

Bu etiketler önümüzdeki aylarda farklı politikaları ihlâl eden paylaşımlarda da kullanıcıların karşısına çıkacak. Hatalı olduğu düşünülen etiketler konusunda geri bildirim vermek mümkün olacak. Ancak resmi itirazlar için daha uzun süre beklemek gerekecek. Şirket bu etiketlerin bir hesaba değil, sadece tweetlere eklendiğinin de altını çiziyor.

Twitter, bunu Musk dönemindeki “erişim özgürlüğü değil, konuşma özgürlüğü” felsefesinin bir yansıması olarak görüyor ve burada içeriğe maruz kalmayı sınırlandırmak adına doğrudan yasaklardan daha sık kaçınıyor. Teorik olarak bu, platformdaki kullanıcıları tamamen susturmadan rahatsız edici konuşmaların yayılmasını önlüyor.

Ayrıca birinin bilgisi olmadan erişimi sınırlayan “gölge yasaklar” konusundaki endişeleri giderme konusunda daha fazla şeffaflık vadediyor. Musk aralarında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın da olduğu bazı hesapların yasağını kaldırsa da, rap yıldızı Kanye West’in hesabına yasak getirilmesine ses çıkarmamıştı.

Twitter’ın çabası yeterli bulunmayabilir

Mikro blog servisinin bu son hamlesi herkesi memnun etmeyebilir. Hak savunucuları, Twitter’ı sık sık nefret söylemine maruz kalan grupları korumak için yeterince şey yapmadığı konusunda sıklıkla eleştiriliyor. Saldırganlar yasa ihlali durumunda veya “kötü aktörler” iseler ceza alsalar da, platformda kalmaya devam ediyor. Bu hamlenin platformu terk eden reklamverenleri memnun etmeye yetip yetmeyeceği de belirsizliğini koruyor.

İLGİLİ HABERLER