Manşetler

Twitter mavi tik alma başvuruları yeniden açılıyor

twitter microsoft

Twitter, herkese açık hesap onaylama programını yeniden başlatıyor. Böylelikle herkesin gıpta ile baktığı Twitter mavi tik işareti için başvurmasına izin veriyor. Ayrıca şirket, profillere gelecek olası değişiklikleri ve otomatikleştirilmiş hesaplar için gelecek etiketin de ön gösterimini gerçekleştirdi.

Onaylama derecesini belirlemek için; kullanıcıların, kamu yararına olan bir hesaba sahip olmak da dahil olmak üzere altı farklı kategori türünden birine uygun olan Twitter’ın yenilenmiş onaylanmış hesap kriterlerini karşılaması ve aynı zamanda “gerçek, dikkate değer ve aktif” olması gerekiyor.

Twitter onaylanmış hesap başvurusu yapabilecek kategoriler

Twitter’ın onaylanmış hesap için başvuruda bulanabilecek hesaplar için oluşturduğu altı kategori aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Devlet
  • Şirketler, markalar ve kuruluşlar
  • Haber kuruluşları ve gazeteciler
  • Eğlence
  • Spor ve oyun
  • Aktivistler, organizatörler ve diğer etkili kişiler

“Önümüzdeki birkaç hafta içinde” Hesap Ayarları sekmesi üzerinden Twitter mavi tik alma amacıyla başvuruda bulunabileceksiniz. Başvurduğunuzda Twitter, “birkaç gün içinde” yanıt bekleyebileceğinizi ancak bu zaman çizelgesinin, başvuruların hacmine bağlı olarak birkaç haftaya kadar açılabileceğini söylüyor. Twitter, tüm başvuruların çalışanları tarafından, bizzat değerlendirileceğini söyledi.

twitter mavi tik alma hesap onayı

Eğer hesap doğrulama başvurunuz için onaylandıysanız, mavi tik onay işareti profilinizde otomatik olarak görünecektir. Twitter başvurunuzu onaylamazsa ve yine de doğrulama için uygun olduğunuzu düşünüyorsanız, şirketin kararından itibaren 30 gün içinde yeniden başvurabilirsiniz. Hesabınız zaten doğrulanmışsa yeniden başvurmanıza gerek kalmaz.

Twitter’ın herkese açık onaylanmış hesap başvurusu sürecinin geri dönüşü uzun zamandır bekleniyordu. Sosyal ağ, beyaz ırkın üstünlüğünü savunan bir ırkçının hesabını doğruladığı için geniş çapta eleştirildikten sonra Kasım 2017’de bu programı askıya almıştı. O sırada şirket, doğrulamanın amacının dışına taştığını kabul etti. Başlangıçta bir hesabın kimliğini doğrulamanın bir yolu olarak düşünülüyordu, ancak zamanla mavi tik işareti Twitter’ın kendisi tarafından bir onay gibi görülmeye başlandı.

Mavi tik hesap onayı programı, taklit edilmesi kuvvetle muhtemel olan yüksek profilli kullanıcıların kimliklerini doğrulamanın bir yolu olarak, 2009 yılında Twitter tarafından başlatılmıştı. Ancak doğrulama süreci belirsizdi ve başvurmanın bariz bir yolu yoktu. Twitter, 2016’da doğrulama programını herkese açtığında bu durum değişti.

Herkese açık başvuru programı 2017 sonlarına doğru askıya alındığı zaman Twitter, hangi hesapların doğrulama için uygun olduğuna ilişkin kurallarını netleştirmeye çalıştı. Ocak 2021’de, yukarıda listelenen ve doğrulama için uygun olan altı hesap kategorisiyle yeni bir doğrulama politikası uygulamaya kondu. Ocak 2021 kurallarına göre, hesapların uygun olması için doğrulanmış bir e-posta adresi veya telefon numarası, bir profil resmi ve bir görünen adı olması gerekiyor. Ayrıca hesaplar Twitter kurallarının “ciddi veya tekrarlanan ihlalleri” nedeniyle rozetlerini kaybedebilir.

Herkese açık doğrulama programı askıya alınmış olsa da Twitter, salgın veya ABD 2020 Başkanlık seçimlerinde yarışan adaylar hakkında bilgi yayınlayan belirli hesapları elle doğrulamaya devam etti. Bugünkü duyurunun bir parçası olarak Twitter; bilim adamları, akademisyenler ve dini liderler de dahil olmak üzere, bu yılın ilerleyen günlerinde doğrulama için uygun olabilecek daha fazla hesap kategorisi eklemeyi planladığını söyledi.

Twitter’ın profil sayfalarında planladığı değişiklikler

Yeni Twitter mavi tik hesap onayı başvurusunun yanı sıra Twitter, Hakkında sekmesinin eklenmesi de dahil olmak üzere profil sayfalarında yapmayı düşündüğü değişikliklerin de ön gösterimini gerçekleştirdi. Aşağıdaki resim, bu değişikliklerin neye benzeyebileceğinin son hâli değil, ancak Twitter’ın ne düşündüğü hakkında bize bir fikir veriyor.

twitter profili hitap alanı

Twitter’ın profillere geleceğini doğruladığı bir başka şey de özel bir hitap alanıdır, ancak bunun ne zaman getirileceğine dair net bir zaman takvimi bulunmuyor. Twitter, Slack ve Instagram gibi sosyal medya ve iletişim kanallarından sonra hitap şekli bölümünü profil sayfalarına ekleyen bir başka platform olacak.

Bunlara ek olarak Twitter, otomatik (bot) hesaplar için kullanıma sunacağı yeni etiketini de gösterdi. Twitter’ın profiller ve kimliklerden sorumlu ürün lideri B Byrne, Twitter’ın bu etiketi temmuz ayında kullanıma sunmayı planladığını söyledi. Aşağıdaki görselde bunun neye benzediğini görebilirsiniz:

twitter otomatik hesap etiketi

Bu arada yıl sonuna doğru ölmüş insanların anısını yaşatmayı amaçlayan bir başka profil etiketi daha kullanıma sunulacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER