Teknoloji

Twitter’ı kullanarak işsizlik takibi yapmak mümkün

twitter çift aşamalı doğrulama

twitter-logo-230513

Devletler demografik değişimlere karşı reaksiyon göstermekte genellikle yavaş kalıyor. İstatistiksel verileri oluşturmak için yaptıkları anketleri oldukça uzun sürede gerçekleştiren devlet kurumları, kimi zaman büyük resmi oluşturma konusunda da sıkıntı yaşıyor. Madrid Özerk Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından keşfedilen bir yöntem ise devletlerin vatandaşlarının durumunu çok daha hızlı biçimde tespit etmesini sağlayabilir. Hızlı tespitin yolu ise Twitter güncellemelerinden geçiyor.

Üniversite tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, İspanya genelinde atılan tweet’lerin zamanlaması ve sıklığı ülkenin belli bölgelerindeki işsizlik seviyesiyle korelasyon gösteriyor. İşsizlik oranının yüksek olduğu bölgelerden gönderilen paylaşımlarda işten daha fazla bahsedilirken, sabah saatlerinde daha fazla tweet atılması ve daha fazla sayıda yazım yanlışı yapılması dikkat çekiyor. Araştırmacılar Twitter üzerinden bilgi toplamak hızlı ve kolay olduğu için ekonomik durumun yansımasını da Twitter üzerinden neredeyse gerçek zamanlı olarak takip edilebileceğini belirtiyor.

Akıllara hemen bu verilerin ve çıkarımların İspanya dışındaki ülkeler için de geçerli olup olmayacağı sorusu geliyor. Araştırmacılar ulaştıkları sonuçların İspanya dışındaki ülkeler için uygulanabilir olamayabileceğinin altını açıkça çiziyor. Özellikle Twitter’ın fazla kullanılmadığı bölgeler için elde edilen bu sonuçlar pek anlamlı olmasa da, araştırmacılar devletlerin belli ölçümleri gerçekleştirirken geleneksel veri havuzlarının yanı sıra sosyal medyadan da faydalanabileceğini ifade ediyor.

İLGİLİ HABERLER