Manşetler

Twitter iPad Uygulama İncelemesi

Bundan 100 yıl sonra yaşadığımız dönem incelendiği zaman ön plana çıkacak fenomenlerden biri de hiç kuşkusuz Twitter olacak. Facebook ile patlamaya geçen sosyal medyada bambaşka bir mecra açan mikro blog sitesi, 2000’lerin ilk dönemlerinde şimdiden kendisine önemli bir yer edinmiş durumda. Haber yayınlama ve alma biçimlerinde önemli bir algı değişikliği oluşmasını sağlayan Twitter’ın bu denli başarılı olmasında hiç kuşkusuz mobil deneyimindeki inanılmaz ilerlemenin payı büyük. Akıllı telefonlar ve tabletler üstünden atılan yüz binlerce tweet sayesinde gelişmelerden hızlı bir biçimde haberdar olmak mümkün hale geliyor.

Bu güncellemelerin tablet kısmına bakıldığında ise en büyük pay hiç kuşkusuz iPad’e ait. Tablet pazarında yeni bir dönem açan cihazda Twitter kullanımı için çok sayıda uygulama mevcut. Bu uygulamalardan biri de Twitter tarafından hazırlanmış resmi uygulama. Uzun bir süredir büyük bir güncellemeden geçmeyen Twitter’ın iPad uygulaması sonunda beklenen güncellemeye kavuştu ve yenilenmiş bir arayüze sahip oldu.

Twitter’ın iPhone ve Android uygulamalarını kullananlar için genel hatlara bakıldığı zaman bu uygulama fazlası ile tanıdık gelecektir. Twitter, bir süre önce gerçekleştirdiği güncelleme ile iPhone ve Android uygulamalarında kullandığı arayüzü iPad uygulamasında da kullanmaya başladı. Fakat, iPad uygulaması ile bu uygulamaların birebir aynı olmadığını hemen belirtmekte fayda var. iPad uygulamasına ilk kez bakıldığı zaman, tıpkı daha önceki sürümde olduğu gibi, sekmelerin yine ekranın soluna yerleştirilmiş olması dikkat çekiyor. Daha dikkat çekici olan nokta ise, eski arayüze nazaran ekranın sol tarafında yer alan sekmelerin azaltılmış olması. Uygulama yatay durumda kullanıldığı zaman ise her iki tarafta da oluşan boşlukları farketmemek neredeyse imkansız.

Eski arayüzde ekranın solunda yer alan mesaj, arama, listeler gibi sekmeler Keşfet ve Ben menüleri altına alınmış. Bu indirim ile beraber Twitter’ın iPad uygulamasındaki sekme sayısı da tıpkı iPhone ve Android uygulamalarında olduğu gibi dörde inmiş oldu. Tweetlerin yer aldığı ana ekrana bakıldığı zaman mavi renkli tasarım dikkat çekeren, tweetlerin üstüne geldiği zaman tweetler ekranın ortasında daha büyük bir biçimde görüntüleniyor. Daha önceki sürümde tweetler aynı boyutta yalnız ekranın sağ tarafında açılan yeni bir pencerede tek başına görüntüleniyorlardı. Tweetlerin daha büyük bir biçimde görüntülenmesi cevap verme, favorilere ekleme, retweet etme gibi işlemlerin daha kolay gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Tweetler ile ilgili diğer fonksiyonlar için ise üç nokta ikonuna dokunmak yeterli.

Bir diğer sekme olan Bağlan’a girildiği zaman ise sizden bahsedenleri, ya da sizi takip etmeye başlayanları, bir tweetinizi retweet eden ya da favorilere alanları görebiliyorsunuz. Sadece kendisinden bahsedenleri görmek isteyenlerin sayfanın en üstünde yer alan Bahsedenler yazısının üstüne dokunması yeterli. Keşfet sekmesi altında ise popüler hikayeler, TT listesi, takip için öneriler yer alıyor. Bu sekme altında yer alan bir diğer menü ise Etkinlik ekranı. Bu ekran sayesinde takip ettiğiniz kişilerin Twitter’daki aktivitelerini de görmeniz mümkün oluyor. Ekranın solunda yer alan son sekme ise Ben adını taşıyor. Bu sekme altında kullanıclar kendi Twitter profillerine ve yazdıkları tweetleri görebilecekler. Ayrıca diğer kullanıcılardan gelen direkt mesajlara da bu sekme altından ulaşılabiliyor. Kullanıcıya benzer kullanıcıların listesi de bu sekme altında gösterilenler arasında.

Ben sekmesindeki görsel değişiklikler ise fazlasıyla dikkat çekici. Sekmede ilk olarak göze çarpan nokta profil fotoğrafının daha büyük bir biçimde gösterilmesi. Profil fotoğrafının gösterildiği çerçeve Facebook’un Kapak Fotoğrafı’nı andırırken, bu çerçevede yapılan küçük bir kaydırma hareketi ile kullanıcının Bio bilgilerine ulaşmak mümkün hale geliyor. Bu sekmedeki bir diğer çarpıcı yenilik ise Twitter üzerinden paylaşılan fotoğrafların tıpkı web sitesinde olduğu gibi bir galeri biçiminde gösterilmesi. Bu özellik sayesinde mobil Twitter deneyimi ile web deneyimi arasındaki makas bir miktar daha kapanmış oldu.

Twitter, kullanıcılarına uzun zamandır bekledikleri yeni arayüzü beklenenden daha fazlası ile sağlamış durumda. Yeni tasarım ile Twitter görsel bir ferahlığın yanısıra, daha fonksiyonel bir yapıya da kavuşmuşa benziyor. Yeni tasarımın getirdiği en önemli fayda ise mobil deneyimler arasındaki farkın ve de mobil ile web deneyimi arasındaki farkın kapanmış olması oldu. İlgili kısmındaki bağlantı aracılığı ile uygulamaya ulaşabilirsiniz.

Galeri: Twitter iPad Uygulaması
[nggallery id=1049]

İlgili >> App Store

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER