Teknoloji

Twitter iOS ve Android uygulamalarında AMP sayfalarını açmayı bıraktı

elon musk twitter

Twitter, SEO danışmanı Christian Oliveira tarafından tespit edilen bir destek sayfasına göre mobil cihazlarda Hızlandırılmış Mobil Sayfalara (AMP) verdiği desteği sessizce sonlandırdı. Destek sayfası başlangıçta, Twitter’ın mobil uygulamalarının kullanıcılarını sosyal ağda paylaşılan bağlantılardan bir sayfanın AMP sürümüne otomatik olarak nasıl göndereceğini ayrıntılı olarak anlatıyordu. Bununla birlikte, 21 Ekim’den bu yana Twitter, bu özelliği yıl sonuna kadar kullanımdan kaldıracağını belirten bir bildirimle sayfayı güncelledi.

SearchEngineLand‘den alınan verilere göre, bu sonlandırma süreci kasım ayının başlarında tamamlanmış görünüyor. Artık, Twitter’dan bir sayfayı ziyaret etmeye çalışmak, kullanıcıları mevcut olabilecek bir AMP sürümü yerine doğrudan normal web sayfasına yönlendiriyor gibi görünüyor.

twitter amp

Twitter, AMP’nin hızlı yüklenen, güzel, yüksek performanslı mobil web deneyimlerine izin verdiğini belirtse de, bu teknoloji, Google’ın 2015’te çıkarmasından bu yana tartışmalı bir teknoloji olarak nitelendiriliyor. Tartışmaların çoğu ise, Google’ın proje üzerinde var olduğu düşünülen kontrolü etrafında yoğunlaştı. Çeşitli çevreler, bunun Google’ın açık web üzerindeki kontrolünü güçlendirme girişimi anlamına geldiğini iddia etti.

Ancak, URL’leri işleme şekli nedeniyle Twitter gibi bir platform için, daha temel kullanıcı arayüzü sorunlarına da sahipti. Sayfaları oluşturan web sitesinden bağımsız olarak, sunulan sayfalar Google’dan geliyormuş gibi görünmesine neden oluyordu. Bu, kafa karışıklığını azaltmak için AMP sayfalarını otomatik olarak orijinal makale URL’sine yönlendiren tarayıcı uzantılarının oluşturulmasına yol açan can sıkıcı bir durum olmuştu.

Twitter’ın destek dokümanı, yapılan bu politika değişikliği için bir neden belirtmiyor. Sosyal ağın hamlesi, Google’ın Mayıs 2020’de, arama motorunun En Çok Okunan Haberler bölümünde yer almak için artık haber sitelerinin sayfalarının AMP sürümlerini sunmasını gerektirmeyeceğini duyurduğu bir politika değişikliğini takip etmiş oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER