Teknoloji

Twitter iOS uygulaması yepyeni bir yüze kavuşuyor

Son zamanlarda bir tür ruh arayışı içinde olan Twitter, bu arayışta kendisini sadece “sosyal ağ” olarak tanımlamaktan vazgeçmişti. İnsanların olan bitenden haberdar olmasını sağlayan bir mecraya dönüşmek isteyen mikro blog servisi, iOS uygulamasını “Haberler” kategorisine taşıyarak bu isteğini göstermişti. Şirketin değişiklikleri bununla da sınırlı kalmamıştı. Canlı videoya daha fazla yatırım yapan Twitter; Anlar özelliğini tüm kullanıcılarına açmış, güvenlik konusunda dişlileri sıkmış, yanıtlardan “@” sembolünü kaldırmış ve yumurta avatarlarından kurtulmuştu. Twitter iOS uygulaması için hazırladığı yeni tasarımla bu değişime bir görsel boyut daha kazandırıyor. iOS uygulamasının yeni tasarımla kazandığı bazı fonksiyonlardan Twitter’ın diğer uygulamalarında da yararlanılabilecek.

iOS uygulamasının yeni tasarımında ilk olarak dolaşım sekmelerinin sayısının 5’ten 4’e inmesi göze çarpıyor. Ekranın alt kısmındaki ikonlar üzerinden erişilen bu sekmeler Ana Sayfa, Arama, Bildirim ve Mesajlar adını taşıyor. Profile, listelere, ayarlara ve diğer hesaplara erişmek içinse ekran üzerinde sağa doğru küçük bir sürükleme hareketi yapmak gerekiyor. Bu hareket yapıldığında ekranın kenarında yeni bir dolaşım menüsü beliriyor. Android kullanıcılarının geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen tasarım değişikliğiyle faydalanmaya başladıkları bu menüden artık iOS kullanıcıları da yararlanabilecek.

twitter iosTwitter iOS uygulamasındaki bir diğer değişiklik ise web sitesi bağlantılarının Safari’nin görüntüleyicisinde açılması oluyor. Daha önce bağlantılar uygulama içindeki web görüntüleyicisinde gösteriliyordu. Twitter’dan yapılan açıklamada, bu değişiklik sayesinde kullanıcıların daha önce bilgilerini girdikleri sitelere erişmeleri kolaylaşıyor. Bağlantıların Safari’de açılması Safari Okuyucusu’ndan ve gizli gezinme modundan yararlanmayı da mümkün hâle getiriyor.

Twitter iOS uygulamasının ötesine geçen tasarım değişiklikleri de gerçekleştiriyor

Bazı tasarım değişikliklerinin etki alanı ise iOS uygulamasının da ötesine geçiyor. Örneğin kavisli bir ok şeklindeki yanıtla ikonunun yerini bir konuşma balonu alıyor. Bazı kullanıcıların kavisli okun “geri dön” veya “sil” anlamına geldiğini düşünmesinin değişiklikte etkili olduğu belirtiliyor. Tweetlerin altındaki ikonların rengi biraz daha açılırken, başlıklar da eskiye kıyasla daha kalın hâle geliyor. Kare profil fotoğraflarının yerini ise yuvarlak profil fotoğrafları alıyor. Söz konusu tasarım değişikliklerini iOS uygulamasının dışında Twitter.com, Twitter Lite, Android uygulaması ve TweetDeck’te de görmek mümkün olacak.

Twitter, tweetlerin yanıt, beğeni ve retweet sayılarını da gerçek zamanlı olarak güncelliyor. Böylelikle popüler bir tweetin kaç defa retweet edildiğini görmek için sayfayı yenileme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Bu değişiklik sadece Twitter’ın mobil uygulamaları ve TweetDeck için geçerli olacak.

İLGİLİ HABERLER