Teknoloji

Twitter “daha güvenli bir yer” olma yolculuğuna devam ediyor

btk twitter

Twitter‘a yönelik eleştirilerin başında kullanıcılarına güvenli bir ortam sağlayamaması geliyor. Trollerin tanınmış veya tanınmamış kişilere yönelik linçleri, çok sayıda kullanıcının platformdan uzaklaşmasına neden oluyor. Linç, taciz, kötüye kullanma ve spam gibi olayların önüne geçmeyi isteyen Twitter, bu doğrultuda yapmayı planladığı yeni değişiklikleri kamuoyuyla paylaştı.

Platformunu daha güvenli kılmak için daha proaktif bir tavır içine giren mikro blog servisi, bu konuda şimdiye kadar atılan adımların sonuçları hakkında da bilgi verdi. Şirketten yapılan açıklamada, son bir yılda kaydedilen gelişmeler şu şekilde özetleniyor:

  • Kötü niyetli içeriğin yüzde 38’i, Twitter’daki kişilerin raporlarına güvenilmeksizin proaktif bir şekilde ekipler tarafından incelenmek üzere açığa çıkarıldı.
  • Haberi yazan kişinin takip etmediği bir hesapla etkileşimi sonrası yüzde 16 daha az suistimal yapıldığı raporlandı.
  • Ocak-Mart 2019 döneminde yeni hesap açmaları dolayısıyla askıya alınan hesapların sayısı (100000) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 arttı.
  • Geçen seneye göre 3 kat daha fazla kötüye eğilimli hesap (ihbar edildikten sonraki 24 saat içinde) askıya alındı.
  • Daha yeni ve kolay raporlama süreciyle 2,5 kat daha fazla özel bilgi Twitter üzerinden silindi.

Twitter’ın en çok eleştirildiği noktalardan birisi de kullanıcılardan bir talep gelmeden kötü muameleye karşı harekete geçilmemesiydi. Mikro blog servisi uzun süre boyunca sadece kendisine raporlanan vakaları incelemekle yetinmişti. Ancak 2019’un başları itibarıyla kötüye kullanım konusunda daha proaktif bir yaklaşım benimsendi. Bu yaklaşım sonucunda kötü niyetli içeriklerin yüzde 38’lik kısmı, Twitter ekipleri tarafından herhangi bir şikayet gelmeden ortaya çıkarıldı.

Twitter, önümüzdeki dönemde kullanıcılara daha güvenli bir ortam sunmak adına yapacağı değişiklikleri ise şu şekilde sıraladı:

  • Kuralları ihlal eden içerikleri; özellikle özel bilgileri, tehditleri ve diğer suistimal türlerini tweetleyenleri hızlı bir şekilde, kimse tarafından rapor edilmeden gözden geçirmeye yardımcı olan teknolojinin geliştirme süreci devam edecek.
  • Twitter’ı kullanan kişilerin raporlama sırasında detayları paylaşabilmeleri kolaylaştırılacak, böylelikle özellikle insanların fiziksel güvenliğini korumak söz konusu olduğunda daha hızlı bir şekilde harekete geçilebilecek.
  • Tweetlerin bağlamı ve uygulaması kurallarımızı anlamada önemlidir, bu yüzden konuya açıklık getirmek üzere Twitter’a bildirim eklenecek. Örneğin, bir tweetin kuralları ihlal etmesine rağmen hizmetin içeride kalması kamusal yararlar olarak değerlendirilebilecek ve bu durum kullanıcılara anlatılacak.
  • Önümüzdeki birkaç hafta içinde yapılacak güncellemeyle Twitter’ın kuralları daha kısa, basit ve anlaşılması kolay olacak.
  • Haziran ayından itibaren, kullanıcılara Tweet’lerine gelen yanıtları gizleme seçeneği sunulacak ve konuşmalarını daha iyi kontrol edebilmeleri için birtakım yollar denenecek.
İLGİLİ HABERLER