Teknoloji

Twitter göz şikayetleri nedeniyle düğmelerini kontrastını yeniden değiştiriyor

twitter microsoft

Twitter, bu hafta içinde gerçekleştirdiği tasarım güncellemeleriyle ilgili gelen geri bildirimleri takiben düğmelerindeki kontrastı yeniden ayarlıyor. Bazı kişiler, yeni yazı tipi Chirp’in yanı sıra düğmelerin ve bağlantıların renklerindeki daha yüksek görsel kontrast nedeniyle göz yorgunluğu, baş ağrısı ve migren gibi sorunlar yaşadıklarını bildirdi.

Kontrastta yapılan değişiklikler arasında, bir hesabı takip etmiyorsanız, o hesap için gösterilen siyah renkli bir takip düğmesi de bulunuyordu. Bunun tam tersi olmasına alışmış birçok insan için bu durum kafa karışıklığına neden oldu. Bu değişikliğin geri alınıp alınmayacağı henüz belli değil.

Popüler bir sitenin tasarımını her değiştirdiğinde meydana gelme eğiliminde olduğu gibi, Twitter’ın değişikliklerine de kullanıcılar anında tepki verdi. Bazı Twitter kullanıcılarının zaman içinde değişikliklere alışması muhtemeldir. Ancak yeni tasarımın kendilerine acı verdiğini söyleyenler için değişiklik, çevrimiçi erişilebilirlikte seçim eksikliği gibi ortak bir sorunu yeniden vurguladı.

Erişilebilirlik söz konusu olduğunda herkese uyan tek bir ayar bulunmuyor. Siteyi bir kişi için daha erişilebilir hâle getiren bir özellik, bir başkası için sitenin kullanımını zorlaştırabilir. Yüksek kontrast genellikle az gören veya renk körü olan kişiler için yararlıdır, ancak parlak renklere veya ışığa duyarlı kişiler için acı verici olabilir.

Twitter’ın arayüzü için en erişilebilir tek bir seçenek yoktur. En iyi erişilebilirlik, kullanıcıların kendilerine uygun seçenekleri seçmelerine olanak tanıyan esneklikten gelir. Twitter şu anda erişilebilirlik menüsünde artırılmış renk kontrastı ve azaltılmış hareket gibi ayarların yanı sıra insanların açık ve koyu temalar arasında seçim yapmasına veya metin boyutlarını ölçeklendirmesine olanak tanıyan ekran ayarları için geçişler sunuyor.

Kullanıcılar daha ayrıntılı seçeneklere sahip olsaydı ve Twitter’da evrensel değişiklikler yapmak için beklemek zorunda kalmak yerine kendilerine uygun kontrast seviyesini seçebilseydi, birçok baş ağrısından kurtarabilirlerdi. Twitter’ın erişilebilirlikle ilgili @TwitterA11y hesabı, değişikliklerle ilgili geri bildirimlerin gönderilmesini talep ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER