Manşetler

Twitter’ın “gizli VIP listesi” ortaya çıktı

elon musk twitter

Twitter algoritmasının bazı kullanıcıların paylaşımlarını sıklıkla öne çıkarmasının nedeni anlaşıldı. Platformer’ın haberine göre, şirketin üç düzine hesabın bulunduğu “gizli bir VIP listesi” bulunuyor ve listedeki hesapların “aktiviteleri düzenli şekilde izleniyor ve görünürlükleri artırılıyor.” Mikro blog servisinin sahibi Elon Musk’ın ve öne çıkan birkaç hesabın daha listede yer aldığı da paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor.

Musk bir süre önce platformun öneri algoritmalarını açık kaynak hâline getirme sözü vermişti. Buna ek olarak, sadece Blue abonelerinin paylaşımlarının Sana Özel sekmesinde öne çıkarılacağı da bir süre önce açıklanmıştı. Bu değişikliğin VIP listesinin görünürlüğünü etkileyip etkilemeyeceği belirsizliğini koruyor.

Zira listede yer alan hesaplardan bazıları hâlihazırda onaylı olsalar da, Blue abonesi olmuş değiller. ABD Başkanı Joe Biden’ın ve YouTuber Mr Beast’in hesapları bu grupta yer alıyor. Şirketin bir iletişim birimi olmadığı için konuyla ilgili bir açıklama gelmiş değil.

Platformer’ın haberine göre, VIP listesi “Twitter’ın güçlü kullanıcılarının yarattığı etkileşimi takip etmek” amacıyla kuruldu. Şirketin böylelikle belli kullanıcılar üzerinde “gölge yasak” uyguladığı iddiasını çürütmeyi amaçladığı söyleniyor. Musk bir süre önce şirketin algoritmasının “karmaşık olduğunu ve tüm kullanıcılar tarafından anlaşılamadığını” belirtmişti.

Twitter’ın VIP listesinde kimler var?

Twitter’ın VIP listesinde toplamda 36 hesabın olduğu öğrenildi. Listenin tamamı açıklanmasa da, bazı dikkat çekici isimler paylaşıldı. Bunlar arasında ünlü basketbolcu LeBron James, Amerikan siyasetçi Alexandria Ocasio-Cortez, girişimci Marc Andreesen, Tesla fan hesabı “@teslaownerssv” ve ABD’nin popüler muhafazakar siyasi yorumcularından Ben Shapiro bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER