Manşetler

Twitter’daki genel af için karar verildi, gelecek hafta başlıyor

twitter algoritması

Twitter’ın sahibi ve CEO’su Elon Musk, yasaklanan hesaplar için sunulacak genel affın gelecek hafta uygulamaya gireceğini söyledi. Bu genel af, CEO’nun söylediğine göre, “yasaları çiğnemeyen veya korkunç spam yapmayanlar” için geçerli olacak. Musk kullanıcılara, Twitter’ın affedip etmemesi konusunda anket yaptı ve görünüşe göre bu tür anketlerin botlar tarafından kolayca oynanabileceği gerçeğini görmezden geldi. 3,2 milyon oydan yüzde 72’den fazlası Musk’ın genel af teklifini onayladı.

Musk, benzer bir anketin ardından geçen hafta sonu Donald Trump’ın hesabını yeniden açmıştı. Trump, hesabını geri aldıktan sonra henüz tweet atmadı, ancak kendi uygulaması Truth Social‘da paylaşım yapmaya devam etti. Geçen haftanın sonlarında Musk, komedyen Kathy Griffin (hesabı askıya alınmadan önce Musk’ın hesabını taklit ederek onunla dalga geçmişti), sağcı provokatör Jordan Peterson ve muhafazakar hiciv sitesi Babylon Bee’nin hesaplarını yeniden açmıştı.

Son gelen haberlere göre, bu gelişme, şirketin 50 kadar mühendisi daha haber vermeden işten çıkarmasından bir gün sonra geldi. Şirket, mühendislerden haftalık olarak çalışmalarından örnekler göndermelerinin istendiği bir kod inceleme programı başlattıktan hemen sonra, bu mühendisler işten çıkarıldılar. The Verge sitesinden Alex Heath’e göre, düzinelerce mühendis, “kodları tatmin edici olmadığı” için Şükran Günü’nden önceki gece e-posta yoluyla kovuldu.

Diğerleri ise performanslarıyla ilgili uyarı aldı. Söz konusu uyarı e-postasında “Beklentileri karşılamamanın iş akdinizin feshedilmesiyle sonuçlanabileceğini unutmayın… Lütfen bu fırsatı güvenimizi yeniden kazanmak ve ekibe ve şirkete katkılarınızı göstermek için kullanın.” şeklinde ifadeler yer aldı.

Bildirildiğine göre işten atılan mühendislere, bir ayrılık anlaşması imzalamaları ve Twitter’a karşı herhangi bir hak iddiasından feragat etmeleri halinde dört haftalık kıdem tazminatı teklif edildi. Bu çalışanlar, Musk iş gücünün yaklaşık yarısını işten çıkardıktan sonra şirkette kalmışlardı. Geçen hafta da Musk, geri kalan çalışanlardan, son derece sert bir ültimatomla Twitter 2.0 vizyonu doğrultusunda çalışmaya kararlı olmalarını istemişti. Geçen hafta başlarında hâlâ şirkette olan 3900 kişiden yaklaşık 1200’ü üç aylık kıdem tazminatı vaadini seçerek ayrılmaya karar vermişti.

En son işten çıkarmalar, Musk’ın çalışanlara işten çıkarmaların bittiğini ve Twitter’ın yazılımda harika olan insanlara odaklanarak işe alım yapacağını söylemesinden sadece iki gün sonra gerçekleşti. Twitter’ın çarşamba günü işten çıkardığı mühendislerden biri, 2017’de tweet karakter sınırının ikiye katlanarak 280’e çıkarılmasına öncülük eden Ikuhiro Ihara. Ayrıca Twitter, bir meslektaşının Platformer’dan Zoë Schiffer’ın “en iyi makine öğrenimi modelleyicisi” olarak tanımladığı kıdemli personel makine öğrenimi araştırma bilimcisi Ying Xiao’yu da işten çıkardı. Görünüşe göre kovulan mühendislerden bazıları H1B vizesine sahipti ve şimdi ABD’de kalmak istiyorlarsa yeni bir iş bulmaları gerekiyor.

Öte yandan Schiffer, Twitter’ın kalan sözleşmeli çalışanların tatil ücretini, hafta sonu tatilinden hemen önce kestiğini bildirdi. Bu hamle, şirketin binlerce sözleşmeli çalışanını işten çıkarmasından iki hafta sonra gerçekleşti. Musk’ın bu hafta içinde, çalışanlar için kreş ödenekleri, evde internet maliyetleri ve eğitim dahil olmak üzere ikramiyeleri düşürdüğü ve işçi tazminat paketlerini ciddi bir şekilde kestiği söyleniyor.

Bu önlemler Musk’ın, şirketi satın almasına yardımcı olması amacıyla aldığı kredilerin yıllık faiz ödemeleri için gerekli olan en az 1 milyar doları karşılamak için Twitter’daki maliyetleri düşürmeye yönelik yoğun çabasının bir parçası. Bu haftanın başlarında, Twitter’ın satıcılara ve sözleşmelilere ödemeler konusunda baskı uyguladığı ve bazılarına milyonlarca dolarlık borcu olduğu bildirildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER