Teknoloji

Twitter gizlilik anlaşmasının ihlâli nedeniyle 250 milyon dolar ceza ödeyebilir

btk twitter

Twitter, yakında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından 250 milyon dolarlık bir cezaya çarptırılabileceğini açıkladı. Söz konusu cezanın kullanıcıların telefon numaralarının usulsüz kullanımı nedeniyle kesileceği belirtildi. Potansiyel cezaların temelinde 2011’de Twitter ve FTC arasında yapılan anlaşma bulunuyor. Twitter söz konusu anlaşma çerçevesinde müşterilerini kişisel bilgilerin korunması konusunda yanıltmama sözü vermişti.

Twitter’ın 2013 ve 2019 arasında “güvenlik ve emniyet amaçları” ile sağlanan telefon numaralarını reklam hedeflemesi amacıyla kullandığı ortaya çıkmıştı. Twitter bu uygulamayı geçtiğimiz ekim ayında açıklamış ve bunun “kazara yapılmış bir hata” olduğunu belirtmişti. FTC ise Twitter’ın kullanıcılarının verilerini bu şekilde kullanılmış olduğunu açıklamayarak yanlış yönlendirici bir eylem içinde bulunduğunu düşünüyor.

Twitter’dan verilen bilgiye göre, FTC geçtiğimiz hafta şirkete 2011’deki anlaşmanın ihlâline dair bir şikayet dilekçesi gönderdi. Mikro blog servisi, bu durumun kendisine 150 ila 250 milyon dolarlık bir ceza olarak geri dönebileceğini de belirtti. Şirket tarafından ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) gönderilen belgede, konunun henüz çözüme kavuşmadığı ve çözüm zamanlamasının da belirsiz olduğu ifade edildi.

Twitter, FTC tarafından kesilebilecek ceza konusunda SEC’e yapılan açıklamada, tahmini bir ceza bedeli belirtilmesinin nedenini de açıkladı. Şirket, şikayetin çeyrek sonuçlarının paylaşılmasının ardından gönderilmesi nedeniyle 10-Q belgesine tahmini bir ceza bedeli eklendiğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER