Teknoloji

Twitter tarihinde ilk kez bir çeyreği kâr ile kapatmayı başardı

elon musk twitter

twitterTwitter geçtiğimiz ekim ayında 2017’nin üçüncü çeyreğine ait finans raporunu açıkladığında kâra geçmesinin yakın olduğunu belirtmişti. Mikro blog servisi, bu sözünü fazla zaman geçmeden yerine getirmeyi başardı. Şirket, 2017’nin son üç aylık dönemini 91 milyon dolar kâr ile kapattığını açıkladı. 12 yıllık geçmişi bulunan şirketin sonunda gerçek anlamda para kazanmaya başlaması, geleceğe dair iyimserliği artıracak faktörler arasında ilk sırada bulunuyor.

Ancak bu durum şirket için ufukta hiç kara bulutun olmadığı anlamına gelmiyor. Mikro blog servisinin yeni üye kazanma sıkıntısı ise hâlâ devam ediyor. Şirket 2017’nin ikinci çeyreğinde önce 1 milyon kullanıcı kaybettiğini açıklamış, ardından hesabının yanlış olduğunu ve kaybedilen kullanıcı sayısının çok daha fazla olduğunu duyurmuştu. Aradan geçen yaklaşık 6 ayın ardından aylık aktif kullanıcı sayısı yine 330 milyon seviyesine ulaştı. Dördüncü çeyrekte kullanıcı sayısı değişmeyen mikro blog servisi, ABD’de 1 milyonluk bir kayıp yaşasa da, bunu uluslararası artışla telafi etmeyi başardı. Bir yıl öncesine kıyasla kullanıcı sayısında 12 milyonluk bir artış yaşansa da, üç çeyrektir artışın yatay seviyede izlemesi üst düzey yönetim için bir problem teşkil ediyor.

Mikro blog servisi, rakamlardaki düşüşü iki faktöre bağlıyor: Safari’nin uygulama entegrasyonlarında yaptığı değişiklik ve “bilgi kalitesi çalışmaları” olarak adlandırılan proje. Söz konusu proje, servisi zararlı aktivitelerde bulunan otomatik hesaplardan temizlemeyi amaçlıyor. CEO Jack Dorsey, otomatik hesaplar üzerindeki baskılarının ve düşük kaliteli kullanımla mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.

Aktif günlük kullanıcı sayısının yıllık bazda yüzde 12 oranında artması da, Twitter için iyimser hava oluşturan sebepler arasında yer alıyor. Maksimum karakter sayısının 280’e çıkarılması da bu artışta rol oynayan faktörlerden biri gibi görünüyor.

ABD dışında 262 milyon kullanıcısı bulunan şirket, yılın son çeyreğinde uluslararası reklam satışlarından 326 milyon dolar kazandı. Bu rakam, bir önceki yıla kıyasla yüzde 17 oranında bir artışı temsil ediyor. 68 milyon kullanıcının bulunduğu ABD’de ise reklam geliri yüzde 8’lik düşüşle 406 milyon dolara indi.

Twitter 2017’yi 108 milyon dolar net zararla tamamladı

Twitter, yılın son çeyreğindeki performansına rağmen, 2017’yi artıda tamamlayamadı. Yıllık gelirleri 2016’ya kıyasla yüzde 3 oranında düşen şirket, 2017’yi 108 milyon dolar net zararla kapattı. 2016’da net zararın 457 milyon dolar olduğunu düşününce 2017’de işlerin biraz olsun düzeldiği söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER