Teknoloji

Twitter, eski çalışanları tarafından tekrar dava ediliyor

twitter API Pro

Twitter, bir kez daha eski çalışanları tarafından dava ediliyor. Bu seferki sebep ise, Twitter’ın hukuki hakemlik sürecinin beklenen maliyetini ödemeyi reddetmesi. Bloomberg tarafından daha önce bildirildiği üzere, dava 3 Temmuz’da ABD Kaliforniya’nın Kuzey Bölgesi’nde açıldı. Dava, Twitter’ın bir dizi hakemlik talebinin çoğu maliyetini karşılamasını zorlamayı amaçlıyor. Ancak tabii ki, Twitter bunu yapmak istemiyor.

Bu en son dava, Twitter ve Elon Musk’ın geçen yıl yönetimi devraldığında ani bir şekilde işten çıkardığı binlerce çalışan arasındaki bir dizi davayı oluşturuyor. İşten çıkarılan çalışanlar, önceden yeterli bir ihbar süresi vermeden onları işten çıkardığı için Musk’a dava açmıştı ve daha sonra taleplerine, tazminat anlaşmalarında hak ettikleri ödeme yapılmadığını eklemişlerdi.

Ancak işten çıkarılan çalışanlar, sözleşmelerindeki bir hüküm nedeniyle ocak ayında toplu dava açma hakkını bırakıp bireysel hakemlik yoluyla hakkını arama yoluna gitmek zorunda kaldılar. Sözleşme, onların JAMS adlı bir profesyonel hakemlik hizmetleri firmasını kullanmalarını gerektiriyor ve JAMS ise tarafların, web sitesinde belirttiği bir dizi kurala uymasını talep ediyor.

Twitter’ın hakemlik ücretiyle ilgili talebi işleri zora soktu

Çalışanların avukatı, hakemlik taleplerini sunmaya çoktan başladıklarını hızla belirtti. Ancak şimdi, bu talepler askıda bulunuyor. JAMS’in ücret tarifesinin bir parçası olarak, çalışanlar dosya başına “nispeten sembolik” bir miktarı ödemekle yükümlü, iki tarafın hakemliği için bu ücret 2.000 dolar ve geri kalanını Twitter ödüyor. Twitter, JAMS’in maliyeti Twitter ve Kaliforniya dışından başvuran yüzlerce çalışan arasında eşit şekilde bölmesine izin vermesini talep etti. Bu, JAMS’in prosedürel adillik için belirlediği minimum standartları ihlal ediyor.

JAMS, bu standartları karşılamayan herhangi bir dava için hakemlik yapmayı reddetti. Şikayette bulunanlar, Twitter’ın, Kaliforniya dışındaki çoğu eyalette bu koşula uymayı reddettiğini belirtiyor. Daha sonra JAMS, gerekli ücretleri ödemeyeceğini belirttiği herhangi bir dava için, bazıları zaten duruşma tarihlerine sahip olmasına rağmen, dosyasını kapatacağını belirtti.

Bu durum, çalışanları zor bir duruma sokuyor. JAMS’i kullanma zorunluluğu olmasına rağmen, Twitter’ın hakemlik grubunun şartlarına uymayı reddetmesiyle, çalışanlar ya “Minimum Standartların uygulanmasından feragat etmeyi” kabul etmek zorundalar ya da yasal müdahale olmadan ilerlemek mümkün olmayacak. Eğer bu standartlardan feragat ederlerse, JAMS’in ücretlerinin önemli bir kısmını ödemekle sorumlu olacaklar; bu ücretler hatırı sayılır olabilir; Amerikan Barosu’nun Anlaşmazlık Çözümü Dergisi’nden 2017’de bir makaleye göre, JAMS’in hizmetleri saatte 300 dolardan günlük 15.000 dolardan fazlaya kadar çıkabiliyor.

Çoğu durumda, hakemlik çalışanlar için kötü bir anlaşmadır, çünkü bir şeyler ters gittiğinde hukuki esneklikten önemli ölçüde feragat etmelerini gerektirir. Ancak binlerce çalışanı haksız yere işten çıkardığınızda, yüzlerce bireysel hakemlik davası hızla şirketin avukatlarını aşabilir, Twitter’ın kendi avukatları geçen ay bu durumu kabul etmişti.

Çalışanların avukatlarından biri olan Shannon Liss-Riordan, The Verge sitesine gönderdiği bir açıklamada, “Neredeyse 2.000 bireysel hakemlik talebinde bulunmamız gerektiğinin nedeni, Twitter’ın bize hakemliği zorlaştırmasıdır. Şimdi yatağını yaptı, ama içinde yatmak istemiyor.” dedi.

Elon Musk yönetimindeki Twitter, her türlü finansal yükümlülükten kaçınmaya çalışıyor. İç iletişim hizmetlerinden bulut hizmetlerine aboneliklere, fiziksel ofis alanlarına kadar, platformun sürekli çökmesi nedeniyle kullanıcılarını başka bir yere gitmeye zorladıkça, şirketin tasarruf etmeye çalıştığına dair hikayeler sürekli ortaya çıkıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER